Luana Kličić – od Buraja do svjetla pozornice Eurosonga!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pazin kao jedan mali grad može se pohvaliti da će po prvi put imati svog predstavnika u večerašnjem finalu Eurosonga. Makar i za Anđelu Jeličić Krajcar iz Poreča, koja je 1993. godine predstavljala hrvatsku u grupi Put možemo i uvjetno reći kako ima veze s Pazinom budući da je tu polazila srednju školu.

Skromna i samozatajna, odrastajući na pazinskom Buraju u vrijednoj i radničkoj obitelji, u dijelu grada koji je vjerojatno i najosebujniji od svih, daleko od glamura, elitizma, svjetla showbusinessa. Zanimljivo njen je djed Franjo Krulčić, najdugovječniji pazinski maturant, koji je gimnaziju završio 1952. godine. A javnosti je poznat i njen barba Veljko Krulčić, poznati hrvatski filmski kritičar i kustos brojnih izložaba posvećenih filmu.

Nakon odrastanja u Pazinu životni put Luanu je odveo u Umag, gdje je postala stalnom članicom tamošnjeg Dramskog studija.

Kako piše u intervjuu danom za portal KulturIstra, „Luana Kličić je također od malena pokazivala naklonost i ljubav prema izvedbenim umjetnostima. Filmovi, serije, kazalište, radio, ples, hosting, glazba, showbizz… sve su to interesi koji ju prate još iz djetinjstva kada je do kasnih sati znala znatiželjno pratiti rad glumaca, voditelja, plesača, pjevača, a onda bih stavljala budilicu u pet ujutro za učenje jer ju je čekao ispit u školi.

– Odrastajući u malom gradu u srcu Istre, mogućnosti su tada bile ograničene, no ono što je bilo dostupno da bi zadovoljilo moje interese, bio je ples. Ples je prožet kroz moj život od malih nogu do danas pa sam se posljednjih godina upustila i u svijet koreografiranja. Stoga, nisam sekunde dvojila ni pri prijavi u Dramski studio. Ispunila sam prijavnicu odmah. Zahvalna sam na putu u kojem danas mogu biti plesačica ili koreografkinja, sutra voditeljica, a prekosutra napokon i glumica. Ta su područja vrlo povezana i svaka novostečena vještina u jednom području, isprepliće se s onim drugim, kao da slažem puzzle. To ispunjava moje srce i dušu, rekla je.

Angažman u Dramskom studiju za nju je transformacijsko iskustvo. Njime se upustila u dublje istraživanje svijeta glume. Prije svega, Studio smatra platformom za razvoj profesionalnih vještina. Kroz redovite probe s voditeljem, predstave i suradnju s drugim umjetnicima, razvijaju glumački talent, rad na scenskom izričaju i upoznaju se s različitim aspektima kazališne produkcije. To im je izuzetno korisno za daljnje ambicije kako u području glume, tako i drugih umjetničkih disciplina.

– Osim toga, Studio je naš prostor za eksperimentiranje, istraživanje različitih pristupa glumi i izražavanju vlastite umjetničke vizije. Kroz rad na scenama i interpretaciju likova imam osjećaj da razvijam svoj umjetnički izričaj i otkrivam neke nove aspekte svoje kreativnosti. Voljela bih istaknuti i osobni razvoj jer je rad u Dramskom studiju za mene jedan od većih zalogaja. Kada kažem da je Studio moj psihoterapeut, zaista to mislim. Puno kočnica treba otpustiti, s puno se strahova pozdraviti, ego lomiti, a samopouzdanje graditi. Svakako, prolazimo kroz trenutke koji obogaćuju naš život i pomažu nam u razumijevanju sebe i drugih. No naravno, svaki pojedinac će imati jedinstveno iskustvo ovisno o vlastitim ciljevima, talentima i trudu koji su uloženi u rad, ističe Kličić.

Portal zadovoljna.hr o njoj piše: Luana se tek posljednjih godina odvažila djelovati kao koreograf pa je tako koreografirala produkcijske nastupe, prve plesove za vjenčanja, koreografije za video spotove i slično. Osim plesa, bavi se i glumom, ali uživa i u svakoj voditeljskoj prilici koja joj se pruži.

Odmah u početku bilo nam je jasno da ćemo spajati tradicionalne elemente s modernima i sve to ukalupiti u tematiku i priču pjesme. U koreografiji ‘Rim Tim Tagi Dim’ najvažnije je bilo prenijeti energiju, autentičnost i povezati cijeli tim na sceni u jedan izvedbeni koncept, otkriva.

U koreografiju su uklopili i folklorni ples, a Luana u šali kaže kako se taj ples zove – Rim Tim Tagi Dim.

Šalu na stranu, taj dio pjesme nam je bio važan moment. Željeli smo da on bude u duhu tradicije folklora i da na Dori bude upečatljiv, autentičan pokret koji se ponavlja i plesno je dostupan svima. Zamislili smo da je to ples kojeg pleše cijelo selo, kaže Luana koja je dojam ostavila i svojim scenskim outfitom za koji je zaslužna dizajnerica Valentina Pliško iz Pule, koja je i osvojila nagradu za najbolji kostim na Dori. Pri dizajniranju kostima kombinirala je elemente folklora i ‘metala’ odnosno spojila elemente sela i grada, što prati samu priču pjesme.

Svakako želimo puno sreće večeras u Malmöu!

Pročitajte još...