Organum Histriae: koncert nizozemskog orguljaša Erika Jana Eradusa u Svetom Lovreču

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovogodišnji ciklus započeo je u Motovunu koncertom jedne od najznačajnijih hrvatskih mladih orguljašica, Josipa Leko, a nastavlja se također mladenačkom energijom i to u Sv. Lovreču Pazenatičkom.

Nekadašnje značajno sjedište podeštata Mletačke Republike danas skriva mnoge tajne i blaga kulturne baštine, a jedno od najznačajnijih su najstarije orgulje Istre – jedine sačuvane i restaurirane orgulje Petra Nakića, utemeljitelja venecijansko – dalmatinske orguljske škole iz 1735. godine. Ovog puta Nakićeve orgulje će zasjati pod prstima izvanrednog orguljaša i improvizatora koji, očaran povijesnim orguljama, dolazi čak iz Nizozemske!

Erik Jan Eradus , nasljednik velikih orguljaša H. Andriessena i A. de Klerka, predstavit će se nizozemskim i njemačkim kompozitorima koji su stvarali pod utjecajem talijanskih majstora, te svojim vlastitim improvizacijama.

Ulaz je slobodan, a po završetku koncerta zainteresirani posjetitelji imaju priliku uz stručno vodstvo razgledati ovaj dragocijen instrument izbliza.

Pročitajte još...