Osebujni pazinski likovni umjetnik Elvis Berton izlaže u Novom Mestu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na 3. Međunarodnom bijenalu umjetničke vizije Etike(te) u organizaciji Društva likovnih umjetnika Dolenjske koje se otvara u petak 15. rujna u Novom Mestu sudjeluje i pazinski likovni umjetnik Elvis Berton. Na biennalu će biti izloženo 70 radova, 58 umjetnika iz 4 države, a ovogodišnja tema je Laž.

Uz Bertona, u Sloveniji će svoja umjetnička djela predstaviti još tri hrvatska autora: Paulina Jazvić, Ivica Malčić i Jelena Martinović. Svečano otvorenje održat će se u Galeriji Dolenjskega muzeja u 19 sati, a izložba će biti postavljena i u Galeriji Kocka, Galeriji Simulaker te u Jakčevom domu.

Berton će izložiti sliku „Communication” iz ciklusa „Modern Life” koja govori o komunikaciji na društvenim mrežama i chat aplikacijama. „Sve manje koristimo riječi, a mišljenja i osjećaje izražavamo emotikonima, emojima i gifovima. Na ovoj slici naslikao sam komentare kojima su pratitelji reagirali na moje objave na instagramu”, pojasnio je Berton.

U pozivnom tekstu Društvo likovnih umjetnika Dolenjske istaknulo je da su laž i laganje, etički gledano, nemoralan i nedostojan čin, ali su konstante koje su oblikovale i oblikuju povijesna razdoblja, a unutar njih tvore kako društvene tako i individualne odnose: Kao što je već Napoleon rekao: “Povijest je niz opravdanih laži”.

Po definiciji, laž je u najširem destruktivnom odnosno u negativnom smislu, jezična praksa koju karakterizira “svjesno obmanjivanje drugoga s namjerom da mu se naudi” (Terček v Karačić 2009, 71). Dakle, iznošenjem laži želimo dovesti u zabludu na način da primatelj informacije samo to prihvati kao jedinu istinu, kako bi ostvario svoj cilj, bez obzira na uzročne posljedice.

No, mora se naglasiti da je svaka laž obmana, a svaka obmana nije nužno i laž, jer možemo varati i istinom (misliti istinu), koja (može) biti neistinita zbog nedostatka znanja. Tema je kroz povijest bila redovito prisutna u mnogim raspravama filozofa, od Platona, Aristotela, do najradikalnijeg Kanta, koji je laž opisao kao „najgoru prijestupnu dužnost”, izvor svih zala, „pravu trulu mrlju na ljudskoj prirodi” i mnogih suvremenika.

U svakodnevnom životu nisu samo naše osobne težnje ono što nas koči da govorimo istinu, već se često susrećemo s činjenicom da takvi zahtjevi dolaze i iz društvene sredine, unatoč tome što društvo odbacuje laž kao nepristojan čin, često je preferira od istine zbog njezine praktične koristi. Kako društvo gura iskrenost čak i nauštrb očitih laži, najčešće se vidi u političkoj MANIPULACIJI.

A kako laž pronalazi put do umjetnosti? Pablo Picasso je na ovo pitanje odgovorio mišlju: “Umjetnost je laž koja nas tjera da spoznamo istinu, barem onu ​​koju možemo razumjeti. Umjetnik mora znati uvjeriti druge u istinitost svojih laži”, stoji u pozivnom tekstu Društva likovnih umjetnika Dolenjske. Iako su njihove bijenalne izložbe usmjerene uglavnom na likovnu umjetnost, odnosno više pozornosti posvećuju umjetničkim praksama koje proizlaze iz tradicionalnih medija, pozvali su i autore koji pripadaju polju intermedijalnih ili općenito, vizualnih umjetničkih praksi iz proširenog područja vizualne umjetnosti. Izložba će biti otvorena do 15. listopada.

Elvis Berton rođen je 1970. godine u Pazinu gdje i danas živi i stvara. Likovni put započinje 1996. godine, a četiri godine kasnije kreće njegova bogata izlagačka djelatnost. Bertonovi su radovi do sada gostovali na gotovo stotinu skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a samostalno je izlagao 37 puta. Osvrt o njegovu umjetničkom radu dali su brojni hrvatski likovni kritičari, a struka ga je za stvaralaštvo u više navrata nagradila. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a recentno je njegov rad Ni gušter, ni bik, ni mačka (iz ciklusa Beštije) ušao u Zbirku marginalne umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Pročitajte još...