Otvorena izložba Fulvija Juričića u Književnom parku u Pucićima Dolenjim

Facebook
Twitter
LinkedIn

Rijetki su prostori u Istri koji zamijene turiste kulturnim sadržajima. Jedan od tih prostora je Književni park u Pucićima Dolenjima nedaleko Žminja koji je nastao preuređenjem kuće za odmor poznatog istarskog novinara Rovinjca Elija Velana. Uz već prije organizirane izložbe Ljuba de Karine i Marčela Brajnovića, red je ovaj put došao na pulskog slikara Fulvija Juričića, koji je izložbom u konobi ove tipične istarske dvokatnice prikazao poštovanje dosljednosti stvaranja nastalog u proteklih četiri desetljeća.

U intimnoj atmosferi predstavljen je rad ovog umjetnik, koji je od 1979. godine radio kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, gdje i živi. Od 1977. izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudionikom je nekoliko slikarskih kolonija i simpozija, a dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

U kratko je uvodnom govoru Elio Velan predstavljajući Juričića istaknuo kako je njegovo slikarstvo zaokružena i po mnogo čemu jedinstvena epizoda u suvremenoj istarskoj i hrvatskoj umjetnosti. Prikazane slike nastale su u doba pandemije, te kako je naglasio Velan, „slike nisu interijeri, ne radi se o prostoru već o stanju duha.“

Citirao je tekst Mladena Lučića u kojem o Juričiću piše da u svom bogatom dosadašnjem stvaralaštvu Fulvio je upornim istraživanjima pikturalnih postupaka do kraja ogolio sliku vrativši je na početke, a paradoksalno i ujedno fascinirajuće je što je do toga došao u potpunosti zasićenim slikarstvom kao produktom bogatih osobnih iskustava rukovođenih premisama avangardi proteklog stoljeća.

Radovi Fulvija Juričića potvrđuju i ukazuju da su beskonačne i iznenađujuće mogućnosti disciplinarnih istraživanja u domeni određene slikarske problematike, a ako su idejno postavljene i izvedbeno provedene na promišljeni način, daju rezultate visokih umjetničkih dosega, kao što je slučaj s Juričićevom cjelokupnim umjetničkim opusom.

Na kraju svog govora Velan se osvrnuo na njihovo dugogodišnje poznanstvo iz rovinjske gimnazije, a svoj je govor začinio s nekoliko simpatičnih mladenačkih sekvenci.

Pročitajte još...