Otvorenje izložbe Čarobna Istra/skrivene tajne istarskih gradina

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Julien Duval / TZSI

U Pazinu će se u srijedu, 24. travnja 2024. s početkom u 17 sati, u Rotondi pazinskog Kaštela otvoriti izložba pod nazivom “Čarobna Istra/ Skrivene tajne istarskih gradina”, djelo autora i ilustratora Zdenka Bašića.

Izložba će se realizirati u suradnji s Etnografskim muzejom Istre, Gradskom Knjižnicom Pazin i Muzeja grada Pazina. ističući bogatu baštinu Istre kroz spoj priča o istarskim kaštelima i stoljetnim predajama koje krase ovo područje.

Umjetnik Zdenko Bašić rođen je 1980. u Zagrebu, diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti. Njegov interes za narodnu predaju neumoran je, a njegov izričaj jedinstven. Za svoje ilustracije i animirane filmove, Bašić je osvojio brojne nagrade i priznanja te se istaknuo kao ilustrator nekoliko autorskih knjiga.

“Čarobna Istra: Skrivene tajne istarskih gradina” predstavlja slikovnicu koja objedinjuje edukativni narativ, narodnu predaju i predivne ilustracije. Ova slikovnica ne samo da će oduševiti djecu, već će privući i odrasle svojim bogatstvom priča i detaljnih ilustracija.

Bašićeva knjiga istražuje jedanaest istarskih kaštela i stare istarske predaje, ističući mitološka bića poput vila, štriga, divova i drugih, koja su obilježila povijest i tradiciju Istre. Ilustracije su u autentičnom stilu, dajući tako novu dimenziju starim pričama.

Ova izložba pruža priliku da se prisjetimo starih predaja Istre te ističe važnost očuvanja kulturne baštine kroz umjetnost. Istovremeno, naglašava raznolikost i bogatstvo istarskog podneblja te potiče na daljnje istraživanje ove čarobne regije.

Tako, osim umjetničke strane, izložba pruža priliku učenja o Istri te zaslužuje pažnju ljubitelja umjetnosti i ljubitelja Istre.

Pročitajte još...