Ovaj tjedan u pazinskom kinu sami Oskarovci – večeras Oppenheimer, a u četvrtak Anatomija pada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ovaj je tjedan u pazinskom kinu rezerviran za Oskarovce, pa je tako večeras  s početkom u 19 sati na repertoaru hvaljeni film Oppenheimer, koji je dobio sedam Oskara, dok je u četvrtak na rasporedu film Anatomija pada.

Oppenheimer je biografski film o američkom fizičaru J. Robertu Oppenheimeru, koji je prozvan „ocem atomske bombe“. Oppenheimer je bio glavni čovjek Operacije Manhattan, akcije američkih vlasti da stvore nuklearnu bombu i time dobiju prevlast u II. svjetskom ratu, a film pokazuje taj proces od entuzijazma do veselja zbog uspjeha i zabrinutosti zbog rezultata.

Oppenheimer” je Oscara dobio za najbolji film, režiju, glavnu i sporednu mušku ulogu, originalnu glazbu, fotografiju i montažu.
Redatelj: Christopher Nolan Glumci: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh. Godina proizvodnje: 2023. Rod i vrsta: igrani dugometražni, Žanr: biografski, povijesni, drama; porijeklo: SAD, UK; kategorizacija: 12;  trajanje: 180 minuta.

Anatomija pada

Njemačka spisateljica Sandra (Sandra Hüller – Toni Erdmann, ZFF 2017.) živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom Danielom u francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Suđenje koje slijedi postupno će se pretvoriti u javnu autopsiju Sandrina i Samuelova propalog braka. Ovjenčan Zlatnom palmom na ovogodišnjem Cannesu, Anatomija pada mračna je i intrigantna sudska drama s elementima psihološkog trilera, koja je nakon Cannesa pomela i francuske kinoblagajne.

Anatomija pada nagrađena je Oscarom za najbolji originalni scenarij, a bila je nominirana i za najbolji film, režiju, montažu i Sandru Hüller u glavnoj ulozi.

Redateljica: Justine Triet Glumci: Milo Machado Graner, Sandra Hüller, Swann Arlaud. Godina proizvodnje: 2023. Rod i vrsta: igrani dugometražni; žanr: kriminalistički, triler, drama; porijeklo: Francuska; kategorizacija: 15; trajanje: 150 minuta 

 

 

Pročitajte još...