Predstava „Realisti“ briljantno secirala svakidašnjicu današnjeg svijeta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pazinska je publika sinoć mogla doći na svoje, a dugotrajni pljesak najbolji je pokazatelj oduševljenošću predstave „Realisti“ teatra Exit koja briljantno i crnohumorno secira svakidašnjicu današnjeg svijeta.

Predstava, čija je premijera održana u ožujku ove godine već je  prikupila dvije nagrade za najbolju predstavu u cjelini – na 15. Festivalu komedije i smijeha u Poreču i 29. Festivalu glumca u Vinkovcima, oduševila je pazinsku publiku.

U režiji Matka Raguža, poznatog široj publici po predstavama „Izbavitelji“ i „Kauboji“ uz humorističan tekst slovenskog pisca, scenarista i glazbenika Jure Karasa prikazala je na izvanredno duhovit način, prepun raskošnih dinamičnih obrata držala je publiku aktivnom.

Na sceni je petero glumaca (Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Juričić i Fabijan Komljenović), oko sat i pol držalo publiku, mijenjajući situacije, dijalekt, uloge, pomalo montipajtonovski pričalo o suvremenosti ispresijecanoj glazbenim numerama.

Predstava počinje aktivnim uključivanjem publike, koja ustaje i aktivno sudjeluje u izvedbi Internacionale, himne međunarodnog proletarijata, s parodičnim antiherojskim završetkom. „Utješno“ zvuče stihovi u kojima ćemo do penzije imati život roba, a onda je do smrti jako kratko. Kao  i parodijom na prolaznost – svi smo zamjenjivi, ali nas nitko ne zamjenjuje.

Sam početak i kraj predstave obilježio je Vladimir Putin, najprije u izvedbi Louisa Armstronga, a na kraju predstave Putinovom izvedbom iz 2010. godine iz Sankt Petersburga.

Uz rastući konzumerizam i natjecanja među parovima s izokrenutom ljestvicom vrijednosti, predstava se poigrava s materijalističkim vrijednostima. Na red dolaze kabaretski inscenirani i „dobrosusjedski“ odnosi, bračni odnosi u doba nestanka interneta, uobičajeni razgovori o migrantima, a posebno je zanimljiv odnos prema reciklažnim nacistima.

Dijalektalno bogatstvo predstave i neverbalni teatar, specifičnost su ove predstave prožete dubokim intelektualnim humorom. „Realisti“ kao predstava imaju potencijal da se mijenjaju ovisno o socio-kulturnom kontekstu i o događajima u svijetu, kojeg čeka neizvjesna budućnost.

Dvjestotinjak zainteresiranih ljubitelja kazališta sinoć je sigurno moglo uživati u kvalitetnoj predstavi, koja potiče na razmišljanje.

Pročitajte još...