Prezentacija filma o povijesti pazinskog punka ispunila Muzej

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovaj je muzejski četvrtak bio jedan od najposjećenijih s obzirom da je održana prezentacija filma „Pazi(n) punk“ kao završni dio istovremen izložbe koja je bila otvorena 2. listopada lanjske godine.

Tijekom siječnja i veljače 2022. izvršena su istraživanja u kontekstu muzejskog fundusa i arhivska istraživanja, te prikupljanje i obrada dostupne relevantne literature za potrebe izrade tekstova izložbe.

Ivan Smoljan i Sven Ryšlavy

U samom početku, inicijalno prikupljanje informacija učinjeno je putem društvene mreže Facebook izradom pozivnog plakata za sudjelovanje u nastajanju izložbe koji je s nebrojivo mnogo angažmana otvorio put kontaktima za daljnje prikupljanje informacija i građe.

Po ostvarivanju inicijalnih kontakata, pristupilo se organizaciji terenskih istraživanja – intervjua.

Sukus projekta i organizacijski i provedbeno najopširniji dijelovi bila su terenska istraživanja, odnosno provođenje intervjua s kazivačima – sudionicima pazinske i istarske punk scene – glazbenicima, fanovima, članovima scene, organizatorima događanja…

Ozren Babahmetović u karakterističnoj pozi

Za potrebe izrade tekstova izložbe i kataloga izložbe, u razdoblju od ožujka do listopada 2022. provedeno je 35 intervju koji su zabilježeni audio i/ili video snimkama u trajanju od preko 50 sati radnog materijala.

Radne snimke i/ili audio zapisi su kasnije transkribirani i služili su kao ishodišta u izradi tekstova izložbe (i kataloga) te video zapisa  koji su korišteni u izradi filma o punku u Pazinu.

Navedeni su, nakon zatvaranja izložbe, poslužili u izradi dokumentarnog filma o povijesti punka u Pazinu kojim se pokušalo sažeti više od 40 godina pazinske punk scene, druženja, manifestacija, koncerata… ali i napraviti trajni, dokumentarni video zapis teme, kako za potrebe budućih sličnih projekata ali i s ciljem ovjekovječivanja scene i izložbe u vremenu.

Renco Jurić – Periklo

Film traje 45 minuta, premijerno je prikazan u sklopu programa „Četvrtkom u muzeju“ u pazinskom kaštelu, a planirana je još jedna projekcija u Spomen domu, o čemu više informacija uskoro. Film se prvenstveno temelji na snimkama intervjua kazivača te na arhivskim snimkama i fotografijama iz različitih razdoblja pazinske punk scene.

Na kraju je publika toplim pljeskom nagradila veliki trud djelatnika Muzeja iza kojeg stoje Maja Zidarić Pilat, Ivan Smoljan i Adriana Putinja te montažer filma Sven Ryšlavy.

Video zapisi koji su korišteni su iz arhive KBO! –a, Ivana Smoljana i Mladena Đakovića. U filmu kao govornici su sudjelovali Antonio Juričić, Nenad Marjanović – dr. Fric, Jan Finderle, Dražen Perić, Nikola i Nenad Ardalić – Arbo, Nerio Belić- Rockee, Anton Finderle, Ivica Vretenar – Veti, Dinko Gubić, Dino Miletić, Dalibor Jakovčić, Rafael Breščić, Renco Jurić – Periklo, Dragan Gortan, Radenko Sloković, Manuela Hrvatin, Senad Ramakić, Suzana Jašić, Vedran Močibob, Ozren Babahmetović, Lari Ivančić, Matteo Turčinović i Mikele Perković.

Pročitajte još...