Roženice u sklopu FAKS festivalu domaćin zborovima iz Mađarske, Češke, Austrije i Italije – nastupilo više od 250 pjevača

Facebook
Twitter
LinkedIn
Svi zborovi uz Roženice izvode „Neka cijeli ovaj svijet“ na koncertu u Pazinu

Proteklog je vikenda održan prvi FAKS festival, festival amaterskog kulturnog stvaralaštva koji je okupio zborove  na FAKS Sings – međunarodnom festivalu zborova od 18.do 21 travnja 2024 . godine. Sudjelovalo je više od 250 pjevača iz Italije, Austrije, Češke i Mađarske, a muzicirali su sa lokalnim zborovima Umjetničke škole Poreč i Mješovitim pjevačkim zborom „Roženice“ iz Pazina na koncertima u sklopu festivala.

„Roženice“ su ugostile sve zborove na revijalnom zabavnom koncertu koji je održan u subotu 20. travnja u velikoj dvorani Spomen doma u Pazinu. Na prvom volumenu FAKS festivala sudjelovali su izvanredni zborovi – The Czech Boys Choir Boni Pueri iz Češke, PTE Women’s Choir i Bela Bartok girls choir iz Mađarske, Robert Fuchs Kirchenchor Frauental iz Austrije i Corali Unite „G. Rossini – Citta’ di Mirandola“ iz Italije. Svi su gostujući zborovi bili smješteni u resortu Belvedere u Vrsaru te je festival bio spoj turizma i kulture.

Osim što su pjevači uživali u odličnoj hrani i smještajnim kapacitetima uz samo more, imali su prilike posjetiti Rovinj i Vrsar te uz pomoć profesionalnih vodiča upoznati sve ljepote naših primorskih gradova. Uz to, svi su sudionici festivala gostovali u Pazinu te uživali u istarskoj gastronomiji u agroturizmu Krculi.

Što se tiče umjetničkog djela festivala, u četiri dana su održana četiri koncerta, održan je i atraktivan   zajednički nastup svih pjevača u Rovinju ispred Crkve Sv. Eufemije, radionica vokalne tehnike i zajednička proba pod vodstvom maestre Ines Kovačić Drndić, inače i predsjednice FAKS festivala, prilikom koje su pjevači naučili svečanu istarsku pjesmu „Krasna zemljo, Istro mila“  i odlomak iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ Alfija Kabilja, „Neka cijeli ovaj svijet“.

Uz to, na festivalu je održan i okrugli stol svih dirigenata i predstavnika zborova koji su razgovarali na temu zborskog amaterizma i razmijenili iskustva i interesantne detalje vođenja amaterske umjetničke skupine u zemljama iz kojih dolaze. Na kraju okruglog stola su predstavnici zborova dobili diplomu kao priznanje za sudjelovanje na festivalu.

Zanimljivo je kako se dio gostujućih zborova vraća dva, tri pa i više puta na FAKS festival te je to pravi dokaz da je Istra atraktivna destinacija za kulturni turizam u pred i posezoni. FAKS festival – međunarodni festival kulturnog stvaralaštva je međunarodna manifestacija kulturnog, edukativnog i zabavnog karaktera. Festival je nastao 2014. godine s tendencijom poticanja cjeloživotnog učenja i ljubavi prema umjetnosti i kreativnom stvaralaštvu te poticanju dolaska umjetnika amatera u Istru.

Festival se sastoji od međunarodnog festivala zborova u proljetnom terminu i međunarodnog festivala folklora i tradicijskih plesova u jesenskom terminu te godišnje okuplja preko 800 amaterskih umjetnika svih generacija i profesija te tako promiče međugeneracijsku solidarnost, inkluzivno uključivanje građana u amaterske glazbene aktivnosti i produkciju u cilju zadovoljavanja kulturnih potreba građana. Organizator festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti a partneri u organizaciji su Maistra d.d., TZ Vrsar, TZ Rovinj i TZ Središnje Istre.

Od 09.-12. svibnja 2024. Istra će ugostiti novih 200 pjevača na drugom volumenu FAKS Sings festivala. Ulaz na sva događanja i koncerte festivala je slobodan.

 

Pročitajte još...