U Zajednici Talijana otvorena filatelistička izložba posvećena pazinskom patronu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pomalo neobična izložba posvećena Svetom Nikoli autora Roberta Massarija otvorena je jučer u pazinskoj Zajednici Talijana, povodom 1.750. godišnjice rođenja ovog sveca, inače zaštitnika Pazina. U pozdravnom govoru predsjednica pazinske Zajednice Nensi Batovac Rabar zahvalila se je autoru na dolasku u Pazin čime se nastavljaju aktivnosti ove Zajednice na kulturnom polju.

Sam je autor u svom govoru pričao o tome životu ovog sveca koji je zaštitnik Rusije, Grčke i brojnih gradova diljem svijeta te mu je posvećen velik broj crkava, bez obzira na katolički, pravoslavni ili protestantski obred. Zaštitnik je i brojnih društvenih skupina – mesara, djece, djevica i pomoraca.

Massari je predstavio kolekciju koja je podijeljena u 10 tematskih cjelina – život sveca, ikonografija na Zapadu i Istoku, Sveti Nikola u umjetnosti, miraz za tri djevojke i čuda, prijevod relikvija, Sveti Nikola Zaštitnik, crkve posvećene Svetom Nikoli, Sveti Nikola daronosac te Sveti Nikola postaje Djeda Mraz. U njegovom je govoru posebno bio zanimljiv vezan za čuda ovog sveca te miraz trima djevojkama.

Epizoda govori o čovjeku iz Myre, gdje je svetac živio, koji je zapao u teško siromaštvo, koji je postao očajan što svojim kćerima nije mogao omogućiti pristojan brak. Insinuirao im je ideju da se prostituiraju kako bi namaknule svoj miraz. Nikola je, saznavši za očevu namjeru, odlučio intervenirati, trudeći se da svoje dobrotvorno djelovanje ne učini javni. Tri je noći umotavao zlatnike u tkaninu i ispuštao vrećicu sa zlatnicima kroz prozor doma nesretnih djevojaka, na taj način su tri djevojke stekle miraz.

Izlaganje o kolekciji Massari je završio s povezivanjem Svetog Nikole i današnje Coca Cola ikone – Djeda Mraza. Naime, na temelju tradicija nizozemskih doseljenika u SAD, koji potječe iz Sinterklaasa, nizozemskog naziva za blagdan Svetog Nikole. Preobrazba Svetog Nikole u Djeda Mraza pripada njujorškom lingvistu i književniku Clementu Clarke Mooreu, koji je tridesetih godina prošlog stoljeća reinterpretirao lik velikodušnog starca za novu reklamnu kampanju Coca Cole.

Otvaranje izložbe uveličao je glazbenim nastupom pazinski Mješoviti pjevački zbor Roženice izvevši Va pensiero i set drugih pjesama.

Pročitajte još...