Nagrađivani debitantski igrani film pulskog redatelja Filipa Herakovića „Pelikan“ prikazuje se u Pazinu i Istarskim Toplicama

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Sara Horvatić

Posljednjeg dana srpnja i 1. kolovoza, publika u Istri moći će pogledati nagrađivani debitantski igrani film pulskog redatelja Filipa Herakovića „Pelikan“. Riječ je o drami s elementima humora u kojoj upoznajemo nogometaša Josipa – igra ga Edi Ćelić – koji se nakon ozljede koljena suočava s oporavkom svog fizičkog tijela.

No, ono što doživljava mnogo intenzivnije jest potreba da otkrije tko je zapravo i tko želi biti. Uz Ćelića u filmu igraju Marko Petrić, Tena Nemet Brankov, Lucija Barišić, Ivan Glowatzky, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa, Antonio Abrescia.

Film je u rujnu 2021. gotovo u cijelosti sniman u Istri, točnije u Istarskim toplicama, Livadama, Oprtlju i Umagu te jedan zimski dan na Krvavcu. „Pelikan“ je lani prikazan publici na međunarodnom festivalu „Tallinn Black Nights“, gdje je osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na beogradskom „Festivalu autorskog filma“ dobio je nagradu „Najhrabriji film Balkana“. 

Nagrađivani debitantski dugometražni igrani film „Pelikan, pulskog redatelja Filipa Herakovića, prikazuje se u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Pazinu na dvije lokacije: Pazin (na platou ispred Spomen doma) i Istarske Toplice (na travnjaku iza Smještajnog objekta “Mirna”).

Publika će „Pelikana“ gledati  31. srpnja u Pazinu te u Istarskim Toplicama 1. kolovoza u 21 sat. Ulaz za posjetitelje je besplatan.

„Pelikan“ je ovog lipnja prikazan na 16. Festivalu mediteranskog filma u Splitu, nakon čega je imao premijeru u Ljetnom Art-kinu u Rijeci te se od tada prikazuje u ljetnim kinima diljem Hrvatske.

Golman u krizi identiteta centralni je lik Pelikana” – drame s elementima humora

„Pelikan“ je drama s elementima humora u kojoj je glavni lik profesionalni golman Josip kojeg tumači Edi Ćelić. Josipa upoznajemo u toplicama u kojima je na oporavku završio nakon ozljede koljena na skijanju.

Tijekom njegovih interakcija s fizioterapeutom usmjerenim na vlastitu promociju, posjeta Josipove djevojke s kojom odnos nije idealan i najboljeg prijatelja kojeg vidi novim očima, pratimo čovjeka koji nije sasvim siguran u to tko je i što od života želi.

U toplicama slučajno naiđe na poslovnu konferenciju gdje ga greškom identificiraju kao jednog od prodajnih predstavnika robotskih usisavača. Josip prihvaća igru i počinje istraživati život iz nove perspektive.

Uz Edija Ćelića u filmu igraju: Marko Petrić u ulozi Josipovog najboljeg prijatelja, Tena Nemet Brankov u ulozi Josipove djevojke, Ivan Glowatzky u ulozi fizioterapeuta, zatim Lucija Barišić, Stojan Matavulj, Tanja Smoje, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Biljana Lovre, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa, Antonio Abrescia.

Glumačkom ansamblu, među ostalima, pridružili su se i dječaci iz NK Jadran Poreč. Osim režije, Filip Heraković s kolegicom Nikolinom Bogdanović potpisuje i scenarij filma. 

Film „Pelikan“ gotovo je u cijelosti snimljen u Istri. Snimanje je trajalo 18 dana, a odvijalo se početkom rujna 2021. godine u Istarskim toplicama, Livadama, Oprtlju i Umagu te jedan zimski dan na Krvavcu.

“Nakon nekoliko festivala i ljetnih kina u već započetoj kino distribuciji, “Pelikan” se vraća tamo gdje je sve počelo, u Istru. Veseli me predstavljanje “Pelikana” na domaćem terenu”, izjavio je redatelj Filip Heraković.

“Iznimno nam je drago što ćemo film prikazati publici u Istri. Istra predstavlja veliki značaj za film i prirodno okruženje za “Pelikana”, poručili su Tamara Babun i Matija Drniković iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, producenti filma “Pelikan”.

Valja istaknuti i da je „Pelikan“ lani na međunarodnom festivalu „Tallinn Black Nights“ osvojio posebnu nagradu žirija za režiju, a na „Festivalu autorskog filma u Beogradu“ nagradu Najhrabriji film Balkana. I na ovogodišnjem Pula film festivalu film se prikazuje u natjecateljskom dijelu programa.

Tko je sve radio film „Pelikan

Produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly, direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažerka je Iva Ivan, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja je Dubravka Skvrce, majstorica maske je Matea Katunar, a snimatelj zvuka je Luka Mustać. Glazbu za film komponirao je Matej Merlić, a dizajner zvuka je Tihomir Vrbanec

Film je nastao u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije te partnera i  sponzora Caffe Monte, adidasa, Destilerije Aura.

Pročitajte još...