Knjiga “Čarobna Istra: skrivene tajne istarskih gradina” prenosi priče i mudrosti koje su dio nas i našeg identiteta – otvorena je izložba u Pazinu!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Priče slušamo, čitamo, prepričavamo i pripovijedamo. Osluškujemo i tražimo u njima ono nešto skriveno što nas toliko k njima privlači. Bio to smijeh ili možda strah, a možda i oboje. Pripovijedalo se oduvijek, u hladnim zimskim večerima oko ognjišta uz vatru ili pak u toplim ljetnim uz svjetlost zvijezda i mjeseca. Priče su nas zabavljale, ali i poučavale.

Važno je pripovijedati, pogotovo priče naših baka i nona, te zaboravljene mudrosti jer one su dio nas, našeg identiteta i samo ih pripovijedanjem čuvamo od zaborava. Materijalno ostaje više ili manje sačuvano, ali jezik i priča su živi i promjenjivi. Važno je te priče i zapisati te tako ih prenijeti novim generacijama. Knjiga Čarobna Istra: skrivene tajne istarskih gradina autora Zdenka Bašića upravo to i čini.

Bašić u knjizi donosi priče o jedanaest istarskih kaštela, a osim informativnog teksta o pojedinom kaštelu i naselju, zapisao je i priču o mitskim narodnim bićima iz Istre. Kako svaku priču i svaki kaštel prati ilustracija, tako ovu knjigu nećemo nazvati slikovnicom već ilustriranom zbirkom priča. 

Upravo ilustracije iz knjige Čarobna Istra, njih devet, može se pogledati na istoimenoj izložbi koja je otvorena u srijedu 24. travnja 2024. godine u Rotondi pazinskog Kaštela.

Na otvorenju izložbe je Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre –Museo etnografico dell’Istria, izrazila dobrodošlicu autoru i njegovim radovima koji donose interpretaciju Kaštela, i to gotovo svih, ovih naših Istarskih, lijepih, samozatajnih, ali i onih bučnih poput pazinskog. A uz njih i razbarušene, ponekad tamne i mračne, a opet nježne pripovijesti jer su narodna pripovijedanja uklopljena u kaštele.

Nadalje Ivona Orlić ističe da je pripovijedanje moćna umjetnost, lako promjenjiva, ovisna o pripovjedaču ili pripovjedačici.  Zdenko je moćan i vrsni umjetnik i vrlo uspješan interpretator Istre te kroz svoju naraciju ohrabruje naše narodne mitske junake i junakinje da krenu u daljnje avanture, u najrazličitije životne ili mrtve sudbine, oblači ih u nova ruha, idu u korak s vremenom.

Ispred Muzeja grada Pazina prisutnima se obratila ravnateljica Maja Zidarić Pilat koja se osvrnula na autorov likovni izričaj. Kako je istaknula ,osim što autor suvremenim tehnološkim metodama – digitalnom fotografijom, 3d prikazima, lutkama ili stvarnim likovima, živim bićima prenesenim u svijet ilustracije, stvara prikaze fantastične umjetnosti, ujedno spaja i tradicionalne načine izražavanja u smislu gotovo klasične, duboke perspektive, sfumato atmosfere s već spomenutim suvremenim tehnikama i tehnologijama, produbljujući mistiku i čaroliju.

Osim što spaja tradicionalno i moderno, u ovoj je izložbi i ilustracijama spojio i dva aspekta kulturne baštine – materijalni i nematerijalni, čineći on njih cjelinu. S jedne strane ilustracije prikazuju istarske kaštele koji svjedoče o povijesnim prilikama i neprilikama, ratovima, bolestima, kulturnim, političkim i drugim promjenama koje su utjecale na njihov izgled, promjene, nadogradnje, očuvanost, a s druge strane ilustriraju i nematerijalnu baštinu koja zapravo jest život tih kaštela, život ljudi koji su razne i brojne legende živjeli, pričali prenosili s koljena na koljeno i na taj ih način očuvali.

O samoj knjizi Čarobna Istra: skrivene tajne istarskih gradina ispred Gradske knjižnice Pazin govorila je Iva Ciceran. Istaknula je da je riječ o četvrtoj autorovoj knjizi koja je u potpunosti autorska. Iako je Zdenko Bašić autor brojnih ilustracija, animiranih filmova i njegov je opus već znan publici, njegova ostvarenja najviše dolazi do izražaja upravo kroz autorske publikacije.

Podsjetila je da je riječ o naslovima Sjeverozapadni vjetar (2011.) i  Mjesečeve sjene (2013.) koje donose predaje vezane za sjeverozapadni dio Medvednice i Samoborski kraj, potom Moguti (2020.) koji donose zaboravljene priče čuvara turopoljskih lugova i Čarobna Istra (2023.). Kako je navela, ova ilustrirana zbirka priča donosi dvije razine teksta, informativnu i pripovjednu. I upravo pripovijesti, odnosno priče o Dragonji, Velom Joži, Orku i Duhovini te ostalim mitskim bićima pozivaju na ponovno čitanje i iščitavanje te otkrivanje skrivenih detalja u pročitanom, skrivenih motiva u oslikanom jer osim čitanja teksta čitaju se i ilustracije.

Na prvi pogled možda strašne i crne, a zapravo nježne, ponekad i smiješne. Autor i tekstom i ilustracijom poziva na propitkivanje kako doživljavamo oslikane likove i je li strašniji crni Orko ili bijela Duhovina.

Izložbom Čarobna Istra: skrivene tajne istarskih gradina predstavljaju se tihi svjedoci minulih stoljeća kako je istaknuo Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost na samoj izložbi, ali i u predgovoru knjige.

Istaknuo je da je ovo treća izložba i predstavljanje autorova rada te je nakon Rovinja i Pule stigla i do pazinskog Kaštela. Pročelnik se posebno zahvalio kolegici Sandri Ilić bez koje ovaj projekt sigurno ne bio bio tako uspješan.

Na kraju se prisutnima obratio i sam autor Zdenko Bašić čiji je interes za narodnu predaju neumoran, a opet donosi je na originalan, autentičan i jedinstven način. Kao što je istaknuo, djetinjstvo su mu obilježile priče njegovih baka koje su u njemu probudile interes za etnološku mitologiju i baštinu te na neki način postavilo temelje za budući rad.

Posjetitelji izložbu mogu razgledati do kraja svibnja 2024. godine u Rotondi pazinskog Kaštela u radno vrijeme Kaštela i muzeja.

Etnografski muzej Istre, Muzej grada Pazina i Gradska knjižnica Pazin pozivaju Vas da izložbu posjetite i uživate u iščitavanju ilustracija te autorovu viđenju istarskih kaštela.


Zdenko Bašić (1980.) rođen je u Zagrebu gdje je završio školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. godine 10-minutnim lutka-filmom Priča o snijeguAnđeli u snijegu, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Uz animirani film i režiju, bavi se ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje dobiva mnoga priznanja.

Svoje ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu.

Organizatori: Etnografski muzej Istre –Museo etnografico dell’Istria, Muzej grada Pazina,  Gradska knjižnica Pazin

Pročitajte još...