Otvorena je izložba “Mreža motovunskih susreta”

Facebook
Twitter
LinkedIn

U utorak, 12. rujna 2023. godine u 20,00 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvorena je izložba Mreža motovunskih susreta kao projekt međumuzejske suradnje MMSU, Muzeja grada Pazina i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Motovunski likovni susreti u svojem najvitalnijem razdoblju, oko sredine sedamdesetih godina, povezuju se s pojavama novih medija videa i fotografije; realiziraju se pionirski site-specific projekti i intervencije u javnom prostoru i neposrednom okolišu u dijalogu s krajolikom, razotkrivaju se ideje land-arta, afirmirajući prisutnost Nove umjetničke prakse, a s dolaskom osamdesetih prepoznaje se utjecaj transavangarde i Nove slike. U tom smislu, Motovunski susreti značajno su doprinijeli hrvatskoj suvremenoj umjetnosti i međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović,  Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Na izložbi je izložena građa pretežito iz fundusa Galerijske zbirke Muzeja grada Pazina, kao zbirke-slijednice Likovne galerije u Motovunu, a koja je djelovala kao podružnica Etnografskog muzeja Istre u vrijeme provedbe Motovunskih likovnih susreta. Uz navedenu, izložena je i građa iz fundusa MMSU, privatnih zbirki umjetnika (video) te iz dokumentacijskih fondova MSU iz Zagreba i ponovno Muzeja grada Pazina.

U tijeku je priprema i kataloga izložbe koji će sadržavati relevantne tekstove o građi Motovunskih susreta i fundusu Muzeja grada Pazina i MMSU te dokumentarnim fondovima MSU kao i intervjui sa sudionicima, organizatorima i sl.

Autorska koncepcija: kustosica Branka Benčić (MMSU), suradnica Iva Kelentrić (MMSU); u suradnji s Majom Zidarić Pilat (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU).

Otvorenju izložbe prisustvovali su i riječ prisutnima uputili riječki gradonačelnik Marko Filipović, autorica koncepcije i ravnateljica MMSU-a Branka Benčić, ravnateljica Muzeja grada Pazina Maja Zidarić Pilat, dokumentaristica MSU-a Zagreb Jasna Jakšić i gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić.

Izložbu u riječkom MMSU ostaje otvorena do 25. listopada 2023. godine, a u studenom će izložba istog naziva, a ponešto izmijenjenog koncepta, biti otvorena i kod kuće, u Muzeju grada Pazina. Izložba je financirana sredstvima Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije, Primorsko-goranske županije, Grada Pazina i Grada Zagreba.

Pročitajte još...