U LG GALERIJI: U utorak 3. listopada se otvara izložba tradicije i starina  „Trajna nine naj“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada, Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske Pazin organizira izložbu tradicije i starina pod nazivom „Trajna nine naj“.

Na izložbi će se prikazati dio materijalne i nematerijalne baštine našega kraja, od starih predmeta različite uporabne ili ukrasne namjene, fotografija, pa do folklorne baštine koju će prezentirati članovi Folklornog društva Pazin.

Članovi Udruge Sindikata umirovljenika su uglavnom osobe starije životne dobi koji imaju poprilično životnog iskustva i pamte daleko u prošlost kada se svakodnevni život uvelike razlikovao od današnjeg. Pamte jedan drugačiji način života, stare obrte, alate, predmete svakodnevne upotrebe drugačije od današnjih, kao i drugačije oblike zabave.

Također postoji i sentimentalna veza s prošlošću, a neki od njih su i kolekcionari starih predmeta, koje vezuju za svoju mladost i prošlost našeg kraja, a jedan od njih je i  Valter Kiršić, koji ima pozamašnu zbirku starih predmeta i alata dio kojih će biti predstavljeno na izložbi.

Prigodom otvorenja izložbe upriličiti će se kraći kulturno-umjetnički program uz nastup Folklornog društva Pazin te time dostojno obilježiti Međunarodni dan starijih osoba i prezentirati baštinu, a starijim osobama pružiti mogućnost da svoju kreativnost i umijeće prezentiraju javnosti.

Otvorenje izložbe održati će se u utorak, 03. listopada u 19 sati u LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin, koje je uz Folklorno društvo i partner na projektu. Projekt je financijski podržao Grad Pazin.

Izložba će se moći razgledati do 12. listopada, radnim danom od 10-12 i 17-19 sati te subotom od 10-13 sati.

 

Pročitajte još...