U subotu se u Spomen domu obilježava 120. obiljetnica rođenja velikog kompozitora rođenog u Pazinu – ulaz je slobodan!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Koncertom u Dvorani Istra Spomen doma Pazin, u subotu 03. veljače obilježit će se 120. obljetnica rođenja velikog kompozitora rođenog u Pazinu.

Nastupit će Aleksandar Bančić kao narator, Anamarija Lovrečić na harmonici iz Poreča, sopranistica Georgie Goldin iz Pule i Aleksandra Santin Golojka iz Rovinja.

Koncert organiziraju Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje − UOSIS / Associazione per la salvaguardia della memoria dei compositori istriani − ASMCI i Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

Pokrovitelji koncerta su Istarska županija, Upravni odjel za kulturu i zavičajnosti te Grad Pula – Upravni odjel za kulturu.

Ulaz je slobodan.

Luigi Dallapiccola je skladatelj ozbiljne glazbe, rođen u Pazinu, 3. veljače 1904. (– Firenca, 19. veljače 1975). Jedan je od glavnih predstavnika suvremene talijanske glazbene scene. Svoja djela prožima u početku istarskim, slavenskim koloritom, zatim prelazi na dodekafoničku metodu koju provodi sa smislom za zvučne boje i za pjevnu melodiju.

Glazbena ga je kritika svrstala među vrhunske skladatelje. U Pazinu je završio osnovnu i srednju školu.

Njegov je otac bio ravnatelj pazinske gimnazije tada. Kao skladatelj ostvario je osebujnu stilsku sintezu modernizma i predaje: pod utjecajem A. Schönberga i A. Weberna priklonio se dodekafoniji i serijalnosti, ali se služio i širokim mogućnostima skladateljskih tehnika prošlosti.

Napisao je opere Volo di notte (Noćni let), Il prigioniero (Zatvorenik) i Ulisse (Odisej), prikazanje Job, sacra rappresentazione, balet Marsia te niz drugih skladbi.

Pročitajte još...