Uspješno održan prvi dio FAKS festivala – međunarodnog festivala zborova

Facebook
Twitter
LinkedIn
Svi zborovi i posjetitelji izvode završnu pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet“ pod vodstvom Ines Kovačić Drndić

Proteklog je vikenda, točnije u četverodnevnom boravku od 20.-23. travnja u Vrsaru boravilo više od 200 pjevača iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Italije te su sa još preko 100 pjevača iz  lokalnih zborova zajedno muzicirali u Vrsaru, Rovinju, Funtani i Pazinu.

Prvog dana festivala, u četvrtak 20. travnja, održana je svečana parada sudionika festivala od resorta Belvedere do Crkve sv. Marije od mora gdje je održan koncert otvorenja festivala. Pozdravne riječi uputile su Ines Kovačić Drndić, predsjednica FAKS festivala te Klara Trošt Leko, direktorica TZ Općine Vrsar u ime domaćina. U petak 21. travnja svi su sudionici posjetili Rovinj te su uz pomoć profesionalnih turističkih vodiča upoznali ljepote ovog grada i pjevali na najljepšim lokacijama. Kao kruna obilaska Rovinja bilo je zajedničko pjevanje ispred Crkve sv, Eufemije pri čemu su svi pjevači izveli svečanu pjesmu Istarske županije Krasna zemljo, Istro mila. Istog dana navečer održani su koncerti prijateljstva u Vrsaru i Funtani.

U subotu 22. travnja je u jutarnjim satima održana vokalna radionica i proba svih pjevača za pripremu zajedničke pjesme „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“ nakon čega je bio organizran izlet brodom od Vrsara do Limskog kanala. Istoga dana je održan okrugli stol za sve predsjednike i dirigente zborova s organizatorom pri čemu su sudionicima podijeljene diplome i zahvalnice za sudjelovanje. Navečer su svi sudionici posjetili Grad Pazin gdje su u velikoj dvorani Spomen doma održali Revijalni koncert. Voditelj koncerta bio je Ronald Braus a prisutne je u ime gradonačelnice Suzane Jašić pozdravio zamjenik gradonačelnice Dragan Družeta. Zabava je organizirana u agroturizmu Krculi gdje su sudionici uživali u istarskoj glazbi, specifičnom ambijentu, tradicionalnoj hrani i piću.

Prvi festival je završio u nedjelju 23. travnja razgledom Vrsara te pozdravnim riječima organizatora i sudionika.

Organizator Ars Cultura već priprema posljednje detalje za drugi festival, drugi volumen FAKS festivala kada će od 11.-14. svibnja ugostiti novih 200 pjevača iz Češke, Slovačke, Slovenije, Italije i Velike Britanije te povezati ih sa lokalnim zborovima u Istri.

Zborovi koji sudjeluju na drugom volumenu FAKS festivala su:I lirici metro’ (IT), The Bridge Chorus (UK), COMODO Gymnázium Chomutov (CZ), Coro Bernina (IT), Muški pjevački kor MAJ (SLO), CLOSE HARMONY FRIENDS (HU), Mješoviti pjevački zbor „Joakim Rakovac“ Poreč (HR), Koralisti sv. Franje (HR), Ženski zbor „Mendule“ Vrsar (HR) i Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ Pazin (HR).

Svi dirigenti zajedno uz voditelja Ronalda Brausa i zamjenika gradonačelnice Dragana Družetu

FAKS festival je prepoznat od strane  Europske asocijacije festivala i uvršten u popis Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) i njegov službeni vodič za europske festivale za 2022/2023 godinu. Riječ je o platformi međunarodnih festivala koja povezuje one festivale koji su iznimno predani umjetnosti, zajednici u kojoj djeluju i europskim vrijednostima, a ujedno i poziva i informira publiku o održavanju tih festivala diljem Europe.

Organizator festivala je ARS CULTURA – udruga za promicanje kulture i izvedbene umjetnosti a partneri u organizaciji su Maistra d.d., Vedras d.o.o., TZ Rovinj, TZ Vrsar, TZ Funtana, TZ Središnje Istre, Grad Pazin, POU Pazin i Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ Pazin.

Pročitajte još...