Zavičajna zbirka Enriko Depiera se narednog četvrtka predstavlja u pazinskom muzeju, na rasporedu i radionica “Lidvinine slastice”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Muzej grada Pazina u sklopu programa Četvrtkom u muzeju započinje ciklus gostovanja udruga koje djeluju na području središnje Istre.

Prva će nam se predstaviti udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera iz Tinjana, a nakon upoznavanja s radom, aktivnostima i ciljevima Udruge, Nina Brečević održati će radionicu izrade Lidvninih kolača koja je namijenjena prvenstveno djeci nižih razreda osnovnih škola.

Ciljevi radionice su upoznavanje učenika s dijelom lokalne povijesti, razvijanje motoričkih sposobnosti kod djece i svladavanje procesa pripremanja lokalnih tradicionalnih slastica prema originalnoj recepturi.

Radionica je koncipirana na način da se polaznici najprije upoznaju s povijesnim kontekstom vremena iz kojeg datiraju slastice, s ličnošću Lidvine Depiera, a potom okušaju u izradi vlastitih slastica uz upoznavanje tradicionalnih recepata Tinjana i okolice.

Inače, Lidvina Depiera bila je upraviteljica poštanskog ureda u Tinjanu, koji je otvoren 1876. godine, a osim toga danas je značajna po svojoj ostavštini – dvije rukom pisane knjige recepata (kuharice) sa receptima koje je vrijedno zapisivala od rodbine i prijateljica. Osim što one danas predstavljaju uvid u kuhinju kraja 19. i početka 20. stoljeća Tinjana i središnje Istre, ova udruga ih koristi kako bi znanja i recepte prenijela na nove generacije i time ih spasila od zaborava.

Prije same radionice, koje su u Tinjanu već drugu sezonu pravi hit i brzo se popune, moći ćete čuti o aktivnostima ove udruge. Osim što su aktivni u edukaciji mladih putem radionica, aktivni su i na polju muzeološke zaštite predmeta u Zbirci restauracijom značajnijih predmeta, ali i izdavačkom djelatnošću, te su 2021. godine nakon opsežnog istraživanja izdali monografiju o Vittoriju Depieri, jednom od prvih fotografa amatera u Istri.

Stoga, prijavite svoje male slastičare i slastičarke na radionicu i upoznajte se sa radom udruge ZZED.

Pročitajte još...