BUDUĆNOST: Gradonačelnica Jašić održala prijem za 68 uspješnih školaraca osnovne i srednjih škola

Facebook
Twitter
LinkedIn

U dvorani Istra u Spomen domu gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić održala je prijem za 68 uspješna učenika i učenice osnovne i srednjih škola te 18 mentora i mentorica koji su ih pripremili i dali im potporu na državnim natjecanjima iz sustava Agencije za odgoj i obrazovanje gdje su ostvarili zapažene rezultate.

Time je ujedno tradicionalno obilježen kraj još jedne školske godine koja je, kao i mnoge prethodne, pokazala da je Pazin grad znanja i da su škole u Pazinu neiscrpan izvor iznimnog talenta, predanosti i marljivosti. 

Prijem je organiziran kao znak priznanja i zahvalnosti za iznimne rezultate koje su naši mladi sugrađani i sugrađanske postigli tijekom školske godine. Ovi učenici i učenice istaknuli su se ne samo izvrsnim uspjesima, te su sudjelovaku u različitim natjecanjima, projektima i izvannastavnim aktivnostima koje su pridonijele razvoju njihovih vještina i talenata.

„Uživajte u svojoj različitosti, to je ono što nas čini sjajnim. Slavimo Vaše uspjehe, trud, želju i volju za uspjehom. Ponosimo se Vašim rezultatima. Bravo i samo tako nastavite, budite moji saveznici koji u društvu promoviraju trud, rad, učenje i zalaganje. Čestitam vam stoga na postignutom, na tome što ste iskočili i pokazali da možete biti uspješni na različitim područjima“, rekla je gradonačelnica Suzana Jašić u svom uvodnom obraćanju, naglasivši pritom zadovolsjtvo da postoje učenici i učenice koji žele i traže više.

 Dino Peruško maturant Pazinskog kolegija na jesen nastavlja školovanje na Harvardskom sveučilištu

Govoreći, pak, o uspjesima i nagrađenima, tu se među postignućima ove godine svakako istaknuo Dino Peruško , maturant Pazinskog kolegija – klasične gimnazije koji je uz mentorice prof. Orijanu Paus, koja Dinu mentorirala za smotru Lidrano, prof. Kristinu Vardu, koja je podršku pružila za Državnu domijadu – kategorija recitacija – pojedinačno, te prof. Teu Matković koja je Dinu mentorila za  Državnu domijadu – kategorija plesni izraz.

Dok čeka ispite državne mature, Dino je već upisao prestižno Harvardsko sveučilište na kojem će testirati svoje interese – od književnosti preko matematike i fizike pa do antropologije i politike. Dino je treći razred završio u Americi, u Wyomingu, gdje je također osvojio nekoliko prestižnih nagrada. Kao učenik Kolegija uspješno je sudjelovao na županijskim, državnim i međužupanijskim natjecanjima iz brojnih predmeta – od humanističkih do prirodnih.

Ove je godine osvajao vrhove literarnih natječaja svojom poezijom – osvojio je 3. nagradu na Goranovu proljeću, 1. mjesto na Pićonskim ferolima i feralićima, 1. mjesto na međunarodnom natječaju ČA u versin, riči i pinelu, 2. mjesto na natječaju Di ča slaje zvoni va Žminje… Također je svojom pjesmom zaslužio plasman na državni LiDraNo, a osvojio je i 1. mjesta na državnoj Domijadi – plešući u školskoj skupini Izzi te kazujući stihove Zdenke Višković Vukić “Od kovari”, koju je prisutinima izveo.

Također, program su upotpunili pjesmom “Da je tuga snijeg”u izvedbi Mirjam Pokrajac uz klavirsku pratnju Dominika Rojnića, također učenici Pazinskog kolegija, dok su recitacijom program obogatile učenice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Leana Rade koja je predstavila tekst Željke Fonović naslova „Diškorši“, dok je učenica Tamara Radetić, kazala tekst Mirele Vidak “Ča se moren poć igrat”.

Za glazbeni dio pobrinuo se učenik 4. razreda područne škole Sveti Petar u Šumi Martin Feher, koji je sudjelovao na Međunarodnoj smotri harmonikaša i osvojio 2. nagradu u svojoj kategoriji, uz mentorstvo prof. Rožike Banov Mijandrušić te izveo sakladbu “Ciganski ples”, a za kraj prisutne je glazbeno ispratio Komorni orkestar Glazben škole izvodeći skladbu “La cumparsita”. Pravo osvježenje programa bio je ulomak iz predstave “To je za naše dobro” – Parlament Show koju su pripremili učenici 3. i 4. razreda, a pohađaju Dramski odgoj u Pazinskom kolegiju: Ema Diviš, Gaja Faflja, Elena Rojnić, Filip Mikolčević i Filip Radešić Ištoković. Program su vodile učenice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Karla Matković i Antonia Tušćan.

Odlični rezultati Pazinskog kolegija – klasične gimnazije

Učenice Pazinskog kolegija istakle su se na ovogodišnjem natjecanju Domijada u kategoriji plesni izraz, tako su Amadea Alaber, Laura Gržinić, Marta Šipuljak, Antonija Kondić, Filip Mikolčević, Vedran Galović i Dino Peruško pod mentorstvom mentorice Tee Matković na državnoj domijadi osvojili 1. mjesto. Dok je učenica 3.razreda Ria Ružić osvojila 3. mjesto na državnom natjecanju iz talijanskog jezika pod mentorstvom prof. Sandre Sloković.

Odlično treće mjesto osvojili su i učenici Dominik Rojnić, Benjamin Roznbeker, Kristijan Poljak te Ivano Flegar, uz mentorstvo prof. Krešimira Kvaternika u kategoriji – šah. Učenik Nikola Kovačić sudjelovao je na državnom natjecanju iz Njemačkog jezika i osvojio 11.mjesto, naravno se uz potporu mentorice Antonelle Puh.

Učenici Pazinskog kolegija ostvarili su 12. mjesto na Vjeronaučnoj olimpijadi – kategorija Vjeronauk pod mentorstvom Filipa Celenta, a to su: Jana Bogešić, Bernarda Šverko, Rea Zagorec i Marija Brajković.

Uspjesi Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin

Prvo mjesto iz talijanskog jezika pod mentorstvom prof. Lorene Moscarda osvojila je učenica 3 razreda smjera upravni referent Ema Pilat. Odlični rezultat ostavrio je i učenik Mihael Bertetić, osvojio je odlično 7. mjesto na državnom natjecanju iz fizike uz mentorstvo prof. Nade Ćakić. Učenik prirodoslovno-matematičkog smjera Ruben Ray Zdjelar osvojio 9. mjesto na državnom natjecanju iz kemije pod mentorstvom prof. Damira Skoka.

Ali, to nije sve – Ruben je sudjelovao i na natjecanju iz fizike pod mentorstvom prof. Nade Ćakić. Gimnazija i strukovna škola imala je i svog predstavnika na državnom natjecanju iz sudoku, i to učenika Franu Ribarića kojeg je za natjecanje pripremala prof. Vesna Vujasin Ilić. Učenica 3. razreda Hana Kukac, sudjelovala je na natjecanju iz logike uz mentorstvo prof. Sergia Stembergera.

Odlični rezultati i za Osnovnu školu Vladimira Nazora Pazin

Iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin dolazi nam osvajač drugog mjesta. Radi se o državnom natjecanju za talijanski jezik gdje je Jan Runko uz mentorstvo prof. Jadranke Mrak, osvojio 2. mjesto. Osnovna škola godinama ostvaruje odlične rezultate na državnom natjecanju iz tehničke kulture te je tako učenik Vid Suman pod mnetorstvom prof. Darka Sumana osvojio 7. mjesto.

Natjecanje Sigurno u prometu, donijelo je za učenika Mihaela Srdoča iz područne škole Karojba 24. mjestom, dok je učenica Lea Križmanić iz matične škole osvojila 21. mjesto, uz mentorstvo prof. Kreša Šenjuga. Najmlađe snage dodjele bili su učenici 2. razreda koju su nastupili na smotri Lidarno uz učiteljicu Liviju Žufić, pohvaljeni za svoje nastupe suFranka Belac, Barbara Brumnić, Una Sofia Cvitan, Damian Jekić, Nina Jurčić, Lukas Koraca, Marta Krizmanić, Roko Legović Lucija Šišović Ladavac i Tara Vrh Grabrović.

U sportu osnovnoškolci već tradicionalno ostvaraju odlične rezultate pa su tako djevojčice 7. i 8. razreda kategorija – atletika, Lucia Grabrović, Lana Jurčić, Ana Marija Toncin, Tara Spremo Hodžić, Nika Bulić, Sara Hrelja, Sara Rabac i Mia Jovićić sve iz matične škole Pazin osvojile ekipno 13. mjesto na državnom natjecanju.

Na državnim natjecanjem u atletici za dječake 5. i 6. razreda učenici Dino Amić iz područne škole Karojba, Jura Pilat iz područne škole Trviž, Jakov Ivetić, Bartol Pamić i Alex Prenc iz područne škole Tinjan, Arijan Damijanić, Deni Jugovac, Ivan Ladavac i Jan Jovičić iz matične škole u Pazinu osvojili su 8.mjesto.

Odlične rezultate u kategoriji muška atletika za dječake 5. i 6. razreda ostvarili su učenici matične osnovne škole: Mihael Jedrejčić, Suri Spremo Hodžić, Mark Škrlj, Teo Pilat, Tino Majcan, Paolo Vojsković, te učenici područne škole Karojba Lukas Sardoč i  Petar Kontić, a svoj doprinos natjecanju dali su i Lukas Banko te Fran Krištofić iz područne škole Tinjan. Dečki su ekipno osvojili odlično 10. mjesto na državnom natjecanju.

Svoje predstavnike osnovna škola imala je i u kategoriji kros – za dječake 7. i 8. razred.  Tako su učenici Suri Spremo Hodžić i Teo Pilat iz Matične škole Vladimira Nazora Pazin, te Lukas Sardoč iz Područne škole Karojba i Lukas Banko iz Područne škole Tinjan osvojili 13.mjesto. Za odlične sportske rezultate zaslužan je mentor prof. Dalibor Radović.

Vrijedi dodati kao će ove godine učenice i učenice koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima nagrađeni takozvanim „slobodnim prolazom“ te će tako moći uživati u besplatnoj vožnji zip-lineom, prepustiti se i istražiti Poučno-pješačku stazu u sklopu Pazinske jame, posjetiti Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre, pogledati besplatnu kino projekciju u Centru za kulturu i obrazovanje Pazina te besplatno produžiti godišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Pazin.

Pročitajte još...