Etnografski muzej Istre organizira program za djecu “Ljetna Ššiškaonica”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ljetna Ššiškaonica je muzejski program za djecu – kako bi im se omogućilo nezaboravno ljeto. Provodi ga Etnografski muzej Istre od 3. do 7. srpnja. “Draga djeco, Bliži se dugo i toplo ljeto, a kako bi osigurali da vam školski praznici budu nezaboravni prijavite se na muzejski program Etnografskog muzeja Istre – Ljetnu ŠŠiškaonicu”, kažu organizatori.

… ako se pitate što je to Ššiškaonica?

 Ljetna Ššiškaonica je muzejski program namijenjen djeci od sedam do dvanaest godina. Kroz pet kreativna, avanturistička i zabavna dana imate priliku saznati što se sve u muzeju čuva i radi, učiti o kulturnoj baštini Istre, a što je najvažnije steći nove prijatelje.

Ššiško, vaš muzejski domaćin (lik inspiriran šišmišima iz Pazinske jame, koji ponekad zalutaju i u Kaštel) uz pomoć djelatnika muzeja vodit će vas kroz raznovrsne programe.  

Što vas čeka u Ššiškaonici?

Svaki dan nešto novo i drugačije. Rad i druženje u grupi do deset polaznika. Program u trajanju tri sata koji uključuje: tematske muzejske radionice, crtaonice, pričaonice i igraonice, video kutak i naravno vrijeme za marendu.  

Ljetna Ššiškaonica organizira se u prostorijama muzeja unutar Kaštela, u dvorištu te na platou ispred Kaštela. Rad je u malim grupama (do 10 polaznika) pod nadzorom muzejske pedagoginje. Materijal za radionice osigurava muzej, a svoje radove Ššiškači nose kući.

Kako možete postati Ššiškač?

Jednostavno! Roditelji ili vaši staratelji neka za vas pošalju prijavu putem e- maila ili nazovu muzej.

e-mail za prijavu: emi@emi.hr

Prijave na tel.: 052 622 220

Cijena: 30 € po djetetu

Vrijeme održavanja: 3. – 07.7. 2023. Od 10 do 13 sati.

Mjesto: Etnografski muzej Istre, Trg istarskog razvoda 1275. br., Pazin

Upisani Ššiškaći trebali bi biti ispred Kaštela 5 min prije početka programa, sa sobom donijeti marendicu i puno dobrog raspoloženja.

PROGRAM

             Ljetna Ššiškaonica Etnografskog muzeja Istre

                                  03.7. – 07.7. 2023.

  Učenje

Stvaranje  

Radionice                                                  

Marenda

Odmor

Igra

                Zabava 

  10:00 – 11:30 15

min

11:45 – 13:00
Ponedjeljak  

Upoznaj Ššiška i muzej

Kustos Ššiškač

  Zagonetni predmeti na puzzlama

Šetnja u i oko Kaštela

 

Utorak

 

 

Turist u svom gradu

Lonac bez poklopca

   

Igre prema želji djece (skrivača, lovice)

 

Srijeda

 

 

Ribice u mojoj mreži

 

   

Lastik

Školica

 

 

Četvrtak

 

 

Moj kažun

Mići kosirić

   

Pljočkanje

–          Gosti članovi IPS-a

 

 

Petak

 

 

Moja stara nova lutka

Zvrk   

   

Anđelin & Đavolin

Crna kraljica 1, 2, 3

         

 

Ponedjeljak

Za početak upoznavanje polaznika međusobno, s voditeljicom, ali i sa Ššiškom. Slijedi radionica izrade osobnih kartica. Opremljeni oznakama Ššiškači kreću u razgledavanje muzeja. Na radionici Kustos Ššiškač djeca će na zabavan način upoznati zvanje kustosa, sami složiti malu zbirku i upisivati predmete. Nakon predaha uz marendu kreće igraonica s puzzlama. Ššiškači imaju zadatak u muzeju pronaći tri zagonetna predmeta i nakon toga što brže složiti puzzle s njihovim motivima.

Utorak

Nakon što smo upoznali muzej nastavljamo učiti o baštini Istre i gradu Pazinu kroz dvije kreativne radionice. Prva je Lonac bez poklopca na kojoj će se Ššiškaći upoznati s tradicijskim lončarstvom, a tehnikom valjuška (od mase za modeliranje) izraditi svoj rakaljski lonac. Na radionici Turist u tvom gradu Ššikači će predstaviti mjesto / grad u kojem žive, a zatim izraditi razglednicu. Vrijeme za igru i zabavu danas je prema izboru polaznika.

Srijeda  

Ribarstvo je grana gospodarstva značajna za Istru. U stalnom postavu muzeja ova tema prezentirana je na primjeru Fažane. Uz pomoć multimedije Ššiškaći će naučiti kako se soli riba, koje ribe se love u koje godišnje doba, ali i upoznati originalne predmete za ribarstvo. Slijedi radionica Ribice u mojoj mreži, izrada mreže i ribica od kartona. Drugi dio druženja rezerviran je za igre na otvorenom – skakanje lastika, igre školice.

Četvrtak

Četvrtak je dan za upoznavanje starih zanata – kovača i bačvara koje će Ššiškači upoznati kroz dokumentarne filmove i kroz predmete izložene u postavu muzeja. Osim toga upoznat će se s tradicijskim graditeljstvom na primjeru kažuna kojeg će tehnikom suhozida izraditi na radionici Moj kažun. U vremenu predviđenom za igru u goste će nam doći članovi Istarskog pljočkarskog saveza će Ššiščaće naučiti tradicijsku igru pljočkanje.  

Petak

Zadnji dan Ššiškaonice rezerviran je za igračke djetinjstva. Uz kratko izlaganje o starim igrama i igračkama polaznici će moći vidjeti dio starih igračaka iz fundusa muzeja. U radionici Moja stara nova lutka raditi će se lutkice iz krpa kakvima su se igrale naše bake. Druga igračka koju ćemo izrađivati je zvrk. Današnja igraonica predviđa igre u kojima sudjeluju svi Ššiškači kako bi se još bolje povezali i učvrstili prijateljstva.

Pročitajte još...