Održana konferencija za medije povodom uspješnog početka nastave u jednoj smjeni GSŠJD Pazin, međutim – ima i nezadovoljnih!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povodom uspješnog prvog tjedna nastave 3. i 4. razreda upravnih referenata i komercijalista Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina u prostorima Veleučilišta Rijeka u Društvenom centru „Veli Jože“, danas (22. ožujka 2024.) je ispred same zgrade održana konferencija za medije na kojoj su u zajedničkom obraćanju javnosti ravnateljica GSŠJD Suzana Poropat – Božac, dekan Veleučilišta Rijeka Marino Golob te Patricija Percan, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije i gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić istaknuli višestruku važnost modela jednosmjenske nastave do kojeg je došlo zajedničkim dogovorom četiriju strana.

Zajednička je konstatacija kako ova promjena donosi niz prednosti za školu, učenike i učenice te njihove nastavnike, kao i za cijelu zajednicu.

Istaknuto je kako je pazinska škola bila do sada jedina srednja škola u Istri koja je nastavu imala u dvije smjene. Sada se ovoj srednjoj školi, najvećoj u Istri, a koja broji 648 učenika i učenica raspodijeljeni u 27 razrednih odjeljenja, otvaraju mogućnosti za bolju organizaciju rada i bolje obrazovne rezultate.

Rečeno je i kako ovo nije gotova priča te da se zapravo radi o privremenom rješenju s obzirom na to da Istarska županija, kao osnivač, radi na projektu te je pred izdavanjem dozvole za dogradnju i proširenje matične zgrade. Do tada, ovim modelom bolje će iskoristiti i sam prostor, s obzirom na to da Veleučilište ima nastavu popodne.

Naglasak je stavljen i na benefit za same učenike i njihove nastavnike. U prvom redu, učenici sada imaju slobodno popodne kroz cijeli tjedan i time mogućnost za niz izvannastavnih aktivnosti. S druge strane ovime je olakšana  organizacija rasporeda i korištenje resursa, što će rezultirati efikasnijim i produktivnijim radom, a na koncu i zadovoljnijim nastavnim kadrom.

SITUACIJA NIJE BAŠ BAJNA – POJEDINI RODITELJI I DJECA NISU ZADOVOLJNI

Iako je nominalno vijest veoma pozitivna, činjenica je kako nisu svi oduševljeni njome. Naime, u proteklom periodu roditelji djece koja sada školu pohađaju u prostorima vojarne i oni sami nisu baš oduševljeni načinom na koji je ovo odrađeno.

Upitali smo i pojedine srednjoškolke i srednjoškolce koji prije svega zamjeraju što nisu svi jedan ili dva dana tamo (kod vojarne), već se radi o samo dva smjera koja smatraju (barem dio) da ovime nisu ravnopravni. Također, ostaje nejasno zbog čega se toliko kasnilo s ovim potezom, odnosno prije svega zašto se to nije odradilo na polugodištu, kad već nije na ljeto.

U redu, ako se nije stiglo, shvatljivo, ali tada je potpuno nelogično promjene raditi toliko mali period prije nego li će maturanti napustiti školu te samim time osloboditi prostor. Uz sve to, ravnateljici učenici i roditelji koji su nam se javili, najviše zamjeraju kvalitetu komunikacije.

Za kraj, možda nije loše napomenuti da smo stekli dojam kako se pojedinim učenicima i sviđalo ići u školu taj jedan ili dva dana popodne, ali to je jasno – željama se ne može uvijek udovoljiti.

No, jedno je sigurno – iako je ideja načelno odlična i srednjoškolci i srednjoškolke će imati benefite od škole ujutro, realizacija je mogla biti kudikamo bolja. Jednostavno, jasno je da svaka promjena iziskuje napor, ali preveliki broj osoba nam se javio nakon jutrošnjih fotografija kako bi rekli da je sve u najboljem redu.

Pročitajte još...