Pazin ima najbrojniju osnovnu školu u Hrvatskoj, a na prijevoz učenika ide više od 4 milijuna kuna!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ivan Štefanić, ravnatelj OŠ Vladimir Nazor u Pazinu

Ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu, Ivan Štefanić, danas je obznanio svježe informacije u vezi pedagoške godine. S ponosom treba istaknuti da je pazinska OŠ Vladimira Nazora po broju učenika najveća u državi.

Ove školske godine kreće s radom za čak 1290 učenika i učenica (prošle godine 1.274),  od čega 114 učenika i učenica pohađa i Glazbeni odjel koji djeluje u sklopu škole. Ravnatelj Štefanić istaknuo je mogućnost korištenja produženog boravka (ove godine čak u 5 grupa) u Matičnoj školi, a ta se mogućnost nudi i u većini područnih škola.

Najavio je i minimalno povećanje cijena školskih obroka, pa će tako od ponedjeljka roditelji morati izdvojiti nešto više za marendu koja će porasti za 3 kune, te će sada iznositi 13,00 kuna, a za ručak u produženom boravku plaćat će se 15,00 kuna umjesto dosadašnjih 13,00 kuna.

(Do)gradnja škola u Trvižu i Pazinu

U području osnovnog školstva u tijeku je izrada projekta dogradnje škole i vrtića u Trvižu te će se projekt kandidirati na skori natječaj za dogradnju osnovnih škola te na drugi krug natječaja za vrtiće koji se očekuje na jesen. Spreman je također i projekt dogradnje Matične škole u Pazinu koji, također, čeka isti natječaj.

Čak 18 pomoćnika u nastavi

Nastavljamo s projektom osiguravanja pomoćnika u nastavi „Paz(IN)kluzivna škola 2“p reko kojeg će u školskoj godini 2022/2023. biti zaposleno 18 pomoćnika u nastavi za 18 učenika i učenica s teškoćama u razvoju.

Ostali projekti i programi koji se provode u školstvu

Sufinanciranje školske prehrane – Grad Pazin i ove godine priprema prijavu na natječaj Zaklade „Hrvatska za djecu“ za sufinanciranje školske prehrane djece roditelja s manjim prihodima.

Nastavljamo s provođenjem projekta Shema školskog voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kroz kojeg se osiguravaju besplatni obroci voća, povrća i mlijeka, a što je financirano iz državnog proračuna.

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin i Grad Pazin uključeni su u nacionalni program „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“, te se na blagdan sv. Ambrozija (7. prosinca), zaštitnika pčela i pčelara, u pazinskoj i područnim školama učenicima prvog razreda dijeli med i prigodne slikovnice.

Podrška roditeljstvu

Nastavljamo s provedbom mjera prema gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi te s mjerama posebno usmjerenima na obitelji s troje i više djece prema kojoj za treće i svako sljedeće dijete iz obitelji, Grad Pazin sufinancira 75% troškova za smještaj djeteta u vrtiću i troškove školskog obroka, kao i 100%-tni iznos za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Za tu svrhu planiramo 330.000,00 kuna.

Za prijevoz učenika odlazi čak 60% decentraliziranih sredstava

Specifičnost pazinske škole je i velika geografska rasprostranjenost, stoga je prijevoz učenika putnika osiguran kroz 18 linija kojima se dnevno prijeđe 1.970 kilometara s oko 780 učenika putnika, dok 20 učenika i učenica koriste željezničku liniju. Ukupna sredstva koja Grad Pazin mora izdvojiti za tu svrhu je 4.136.000,00, točnije 60% od ukupnog iznosa decentraliziranih sredstava.

Odmaralište Špadići – sljedećeg ljeta očekuje učenike i učenice

Rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg odmarališta Špadići u Poreču u završnoj je fazi te će na kraju ove školske godine djeca ponovno moći organizirano boraviti na moru. Cjelokupna vrijednost projekta koji uključuje građevinske radove i opremanje objekta te ostale troškove procjenjuje se na 4.691.495,00 kuna od toga 2.641.100,00 kuna odobreno je od Ministarstva poljoprivrede – Uprave za ribarstvo, dok će se ostatak, prema odluci Gradskog vijeća u prethodnom sastavu, financirati od prodaje susjednog zemljišta za čiju je (novu) procjenu postupak u tijeku.

Pročitajte još...