Znanstvenik Mateo Paulišić je zajedno s kolegama srednjoškolcima iz Pazina i Buzeta približio svijet eksperimentalne fizike

Facebook
Twitter
LinkedIn

U pazinskoj Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile održana je ovog mjeseca cjelodnevna radionica „International Masterclass in Particle Physics“.

Radi se o programu pokrenutom na CERN-u, koji učenicima približava svijet eksperimentalne fizike kroz interaktivna predavanja i sudjelovanje u analizi stvarnih podataka iz sudarača čestica LHC.

Radionicu su u Pazinu vodili članovi Fakulteta za Fiziku Sveučilišta u Rijeci Darko Mekterović, Mateo Paulišić i Karlo Mrakovčić, uz snažnu lokalnu organizaciju profesorice Nade Ćakić i veliko gostoprimstvo Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile. Uz učenike škole domaćina, sudjelovali su i učenici Pazinskog kolegija te Srednje škole u Buzetu, sveukupno više od 20 visoko motiviranih i znatiželjnih polaznika.

Nakon nekoliko uvodnih predavanja o CERN-u, standardnom modelu, suradnji u znanosti te neuralnim mrežama, bilo je prilike pogledati demonstracijski pokus detekcije kozmičkih miona, pa nakon ručka nastaviti sa programom u analizi podataka.

Vrijedna grupa entuzijasta sa CERN-a osmislila je program za vizualizaciju sudara protona u kojima nastaju nove čestice, sve temeljeno na pravim izmjerenim sudarima u tunelu ispod ženevskog jezera. Učenici su tako imali priliku vidjeti svojim očima koji se procesi ondje događaju, i svojim trudom ponoviti korake koji vode otkrivanju Higgsovog bozona.

Cijeli je program završio video konferencijom u kojoj su sudjelovali učenici nekoliko drugih škola (Yerevan, Split, Mila) te znanstvenici sa CERN-a.

„Ovo je već treća godina u kojoj smo gostovali u Pazinu i održali radionicu, i svake godine iznimno uživamo radeći sa učenicima koji su strašno vrijedni, sposobni, znatiželjni i radišni. Uvijek se napunimo dobrom energijom i danima prepričavamo kolegama na poslu koja smo zanimljiva pitanja od učenika dobili.“, kaže Paulišić.

Pazinski znanstvenik Mateo Paulišić ušao je u povijest rjiečkog Sveučilišta kao prvi doktorand iz područja teorijske fizike.  Doktorsku disertaciju pod nazivom »Simetrije višeg spina i baždarni modeli« (»Higher-spin-like symmetries and gauge models«) obranio je lani pod mentorstvom prof. dr. Predraga Dominisa Prestera.

Pročitajte još...