Splitska autorica Marija Andrijašević u utorak gostuje u pazinskoj “Hiži od besid”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kuća za pisce – Hiža od besid – Casa degli scittori pazinska je, ali i istarska kulturna institucija. Osnivanjem Kuće postavljen je organizacijski temelj za razvoj novih modela i modaliteta književnog života u Istri i Hrvatskoj.

Riječ je, naime, o bitnom koraku naprijed u razvoju „infrastrukture” hrvatskog književnog prostora, a još više o otvaranju tog prostora za međunarodnu suradnju i dijalog. Od svog otvaranja namijenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od samih autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika.

Programom rada predviđena su gostovanja nekih aktualnijih i publici poznatijih imena u Hrvatskoj, kako bi se privukla publika na njihova javna čitanja i razgovore. Cilj je, svakako, ugostiti i manje poznate, ali isto tako kvalitetne autore. Kroz boravak u Kući i stipendijske boravke planira se ugošćivanje stranih autora, ali i poticanje hrvatskih autora na sudjelovanje u sličnim programima i projektima u regiji.

Gostima pruža mir i inspiraciju za kreativan rad, pisanje, prevođenje, uređivanje, istraživanje i slično, a zahvaljujući tome Pazin i Istra često se nađu kao lokacije na kojima gosti smještaju radnju svojih djela te doprinose mapiranju Pazina i Istre na književnoj karti.

Smještena je na Buraju, starom dijelu grada koji je zaštićen kao spomenik kulture. Atraktivnosti pozicije pridonosi to što je nadomak srednjovjekovnog Kaštela, a iznad ponora Pazinske jame. Od otvaranja u studenome 2009. godine ugostila je 96 autora i autorica iz dvadesetak zemalja (Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Italije, Njemačke, SAD-a, Austrije, Australije, Novog Zelanda).  Tijekom 2023. godine planirano je osam stipendijskih boravaka pa će do kraja godine broj autora i autorica koji su u noj boravili biti 104.

U veljači je u Kući za pisce boravio riječki pisac Zoran Žmirić. Da je riječ o miljeniku pazinske čitateljske publike bilo je vidljivo jer se u Kući za pisce tražilo mjesto više tijekom druženja s publikom. Tijekom boravka radio je na novom romanu kojeg željno iščekujemo pročitati.

Novo književna druženje za ožujak planirano je u utorak 21. ožujka u 18 sati sa splitskom autoricom Marijom Andrijašević koja trenutno boravi u Pazinu. Publika će, između ostalog, imati prilike saznati na čemu trenutno autorica radi i hoće li se Pazin i Istra naći u nekoj budućoj priči.

Do kraja godine planirano je još nekoliko stipendijskih boravaka i književnih druženja  s budućim gostima, a to su Leona Stahlmann, Emina Žuna, Nikola Nikolić, Tanja Stupar Trifunović, Igor Ivko i Marija Pavlović. Osim njih, u Kući za pisce će boraviti i publici se predstaviti dobitnica Nagrade BOOKtiga Marilena Dužman. Za sve one kojima je Pazin predaleko, snimke razgovora s autorima i autoricama mogu se pogledati na facebook stranici Kuće za pisce.

Nije na odmet podsjetiti da je, u sklopu programa rada, od 2012. godine pokrenuta je godišnja književna nagrada Istarske županije – Regione Istriana „Edo Budiša” koja se dodjeljuje u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958. – 1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama.

Za života je objavio roman „Klub pušača lula” (CDD SSOH, Zagreb, 1984.), zbirku priča „Lijepe priče” (Omladinska Iskra, Split, 1984.), a priče su mu objavljivane i u Studentskom listu, Pitanjima, Poletu, Književnoj reči te posthumno u Novoj Istri. Sabrana djela objavljena su mu u jednoj knjizi pod nazivom „Ponovno probuđen čovjek”, petnaest godina nakon njegove smrti (Naklada Matthias, Labin, 1999.).

Naslov Lijepe priče o Edi Budiši objavljen je 2021. godine u godini kad je po deseti put dodijeljena Nagrada „Edo Budiša” s nadom da će čitatelji ponovno otkriti Edu Budišu – majstora kratke pripovjedačke forme.

Pročitajte još...