U OŠ Vladimira Nazora Pazin održano druženje učenika grupe Robotika s predstavnicima tvrtkama koje su im donirale sredstva

Facebook
Twitter
LinkedIn

U srijedu, 27. ožujka 2024. godine, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin organizirano je druženje učenika grupe Robotika s predstavnicima tvrtki iz područja Pazinštine koje su sudjelovale u akciji prikupljanja financijskih sredstava upravo za grupu Robotika pazinske škole.

Naime, u prosincu prošle godine, Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin uputila je obrtnicima i tvrtkama s Pazinštine zamolbu za pomoć u kupnji deset prijenosnih računala za potrebe rada izvannastavne grupe Robotika u Matičnoj školi Pazin koja se provodi kontinuirano od 2002. godine. Različita potrebna edukacijska oprema se tijekom godina nabavljala i osuvremenjivala prvenstveno sredstvima škole, ali i kroz pojedine projekte u kojima je škola sudjelovala.

Tako je primjenom suvremene opreme svake godine dvadesetak motiviranih učenica i učenika od 5. do 8. razreda upoznavalo svijet robotike, a svoja znanja i vještine bi redovito pokazivali na brojnim natjecanjima pridonoseći prepoznatljivosti škole i sredine. Sam učitelj Suman je s pazinskim učenicima preko 50 puta bio u ulozi mentora u pojedinačnim kategorijama na državnim natjecanjima iz tehničke kulture i informatike u organizaciji AZOO i nebrojeno puta na pojedinačnim i ekipnim natjecanjima kao što su Robotrka na prstenac, Croatian Makers Liga, Robokup, Logo Liga i druga.

Tijekom godina, rad je postajao otežan jer su raspoloživa računala sve slabije udovoljavala potrebama, a istovremeno se financijska situacija Škole sve više otežavala. Stoga se škola obratila za pomoć lokalnim obrtnicima i tvrtkama te naišla na spreman odaziv.

U prigodnom druženju, voditelj grupe Darko Suman i ravnatelj škole Ivan Štefanić su u ime učenika i osobno zahvalili donatorima na iskazanoj podršci i uplaćenim sredstvima te uručili zahvalnice. Predstavili su ukratko rad grupe Robotika i specifičnosti potreba u području bavljenja tehnikom koje prate stalne promjene kao i dinamiku ostvarivanja akcije tijekom prosinca i siječnja te potom nabavljena računala.

Okupljeni učenici su pokazali dio svojih aktivnosti koje provode s prethodno nabavljenom opremom i novim računalima te već neke ovogodišnje rezultate ostvarene kroz školsko i županijsko Natjecanje mladih tehničara (u kategoriji Robotika osvojili prva četiri mjesta) i Croatian Makers ligu (trenutno vodeći u regiji  Istra 1) kao i pripreme za predstojeće državno natjecanje.

Okupljeni donatori primili su zahvalnice, a zatim, uz vođenje učenika, i isprobali raspoloživu opremu. Okušali su se u upravljanju robotom za Robotrku na prstenac i iskusili djelić mogućnosti robota opremljenih kamerama s umjetnom inteligencijom koji su im prepoznavali lica i reagirali različitim svjetlosnim i glazbenim efektima.

Kroz druženje i daljnje razgovore okupljeni su se složili da su roboti budućnosti već oko nas te da je poučavanje učenika robotici postalo neophodno, a to zahtijeva stalna ulaganja u odgovarajuću opremu kao i u obrazovanje učitelja.

Na kraju susreta domaćini su još jednom zahvalili na pomoći i omogućenom daljnjem uspješnom radu.

Na poziv za donaciju odazvali su se obrti i tvrtke:

Ordinacija dentalne medicine – Natali Udovičić, Pazin
Zajednički obrt Termont, Pazin
Gastro TIM d.o.o. Pazin,
Koplast d.o.o. Pazin,
Mi-kom d.o.o. Pazin,
Učka-konzalting d.o.o Pazin,
Autoškola Milotić Pazin
Auto trans Milotić d.o.o., Pazin
Istra papir d.o.o. Pazin,
Pisinium d.o.o. Pazin,
Contineo Travel agency, Pazin
Paccommerce d.o.o Pazin
Inspekt.Pazin d.o.o. Pazin
Multi-sport d.o.o. Pazin
ICC Concept d.o.o. Cerovlje
PREKO-INSTAL d.o.o. Motovun
Eti trade d.o.o. Pazin
Obrt DOEL Pazin
Krovar d.o.o. Gračišće
Udruženje obrtnika Pazin, Pazin
FEROALUMINIJ d.o.o Pazin
LUKS d.o.o. Pazin
Pročitajte još...