Danas u Pazu proslavljena višegodišnja obnova Kalvarije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas, 23. svibnja 2024. godine svečano je predstavljena obnovljena Kalvarija u Pazu, u Općini Cerovlje.

Obnova je započeta još 2018. godine na inicijativu mještanina Damira Perčića u želji da se ovaj značajan objekt za Paz privede svrsi i bude reprezentativan objekt koji će svatko moći posjetiti.

U obnovu je utrošeno otprilike 25.000 €, od toga Istarska županija putem Upravnog odjela za turizam, kroz program sufinanciranja turistički manje razvijenih područja za razvoj posebnih oblika turizma (religijsko – kulturnog) dala je 13.000 €, dok je ostatak osigurala Općina Cerovlje uz pomoć Turističke zajednice središnje Istre.

Kalvarija predstavlja prikaz Kristova raspeća, ali i simbol patnje i ispaštanja. Kalvarija na Pazu izgrađena 1825. godine jedna je od 10 kalvarija koje postoje u Istri. Predstavlja zidovima ograđeni izdignuti prostor na uzvisini, s tri kamena križa. Prostor je trapeznog oblika, površine otprilike 155 m2. Do uzvisine s križevima vode kamene stepenice.

U navedenom razdoblju su u ranoj fazi obnove izvedeni pripremni radovi čišćenja drveća i šiblja, uklanjanje urušenih kamenih ogradnih zidova te iskop temelja zidova.

U posljednjoj su fazi radova obnovljene četiri zidine Kalvarije, sagrađeno je stepenište, uređeni su ulaz i metalna vrata, uređen je okoliš Kalvarije, prilaz stepenicama i obnovljen kameni zid te postavljena interpretacijska tabla.

Općinski načelnik Općine Cerovlje predstavio je značenje Kalvarije koja uz obnovu Kaštela u Pazu i Possertu predstavlja atraktivnu ponudu kako za mještane tako i za posjetitelje Paza i Općine Cerovlje.

Župan Boris Miletić pozdravio je prisutne i naglasio važnost unutrašnjosti Istre u očuvanju autentičnog načina života u Istri. Izrazio je i daljnju spremnost za podržavanjem daljnjih projekata.

Otvorenju su uz Župana nazočili: pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ Nada Prodan – Mraković i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost IŽ Vladimir Torbica, Emil Daus za čijeg mandata je obnova i započela, direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti te predstavnici izvođača radova i mještana.

Pročitajte još...