Dejan Dević, Mijo Udovičić i rezerva Dean Velenderić najbolji u šaranskoj ligi Istarske županije, natjecanju koje traje 52 sata

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovaj vikend krenula je 2. godina službene lige u lovu šarana u Istarskoj županiji u organizaciji Športskog ribolovnog saveza Istarske županije. Domaćin svih kola (njih 4) je Športsko ribolovno društvo Pazinčica iz Pazin, a budući jedini imaju adekvatnu vodu za takvu vrstu ribolova, Glavnu baru na Cerovlju.

Športsko- ribolovno društvo „Pazinčica“ godinama ozbiljno radi na ribljem fondu u vodama, zaštiti voda, tako i na infrastrukturi, izgradnjom mosta, ugradnjom solarnih modula, uređenjem staza za ribolov i dr. hvale vrijednim akcijama kojima podižemo vrijednost destinacije

Cilj je svakako bio promovirati sportski ribolov na slatkovodnim vodama, odnosno istog popularizirati. Svatko od nas, tko god je ovdje odrastao, svoje prve ribolovne korake napravio je upravo na Pazinčici. Tako danas imamo vrsne ribolovce na svim poljima, bez obzira na tehnike i mjesto ribolova.

 

Svatko tko se okušao u tome, zna da je riječ o iznimno zahtjevnoj i napornoj disciplini, u kojoj takmičenja traju dugo, koje tekme su naporne i treba puno radit.

Budući ribolov počinjenje u radni dan u 10,00 sati (petak) (a da je okupljanje do 7 u petak) i traje neprekinuto 52 sata do ned u 14,00 sati (i 15-16 dok se pokupi pribor) to je jasno kako se radi o velikom odricanju.

Ove godine za ligu (prve dvije ekipe ostvaruju pravo na odlazak na prvenstvo RH u lovu šarana) se prijavilo 6 ekipa

Ekipa se sastoji od dva natjecatelja, eventualno rezerve i kapetana.

 

Ekipe i ulovi na prvom kolu :

  1. ŠRD PAZINČICA CT PAZINČICA

DEJAN DEVIĆ, MIJO UDOVČIĆ I DEAN VELENDERIĆ REZERVA

73,41 kg ili jedan negativni bod

  1. ŠRD PAZINČICA CT LUDI MILOJKO

SAMIR MEŠANOVIĆ, MIRUDIN RAMIĆ I NERMIN ZUKIĆ REZERVA

46,45 kg ili dva negativna boda

  1. ŠRD PAZINČICA CT LUZERI

MARKO KULAŠ, IVICA DIZDAR I JOVO SIMETIĆ REZERVA ujedno i prošlogodišnji pobjednici

31,86 kg ili 3 negativna boda

  1. ŠRD PAZINČICA CT SOKOLOVI

ILIJA BLAŽEVIĆ I MARIJAN DAMJANOVIĆ

00,00 kg (dioba petog mjesta) ili 5,5 negativnih bodova

 

  1. ŠRD PAZINČICA CT ANONIMUSI

LUKA ŠEPIĆ, MARIAN PAJKOVIĆ I ŽARKO KOVAČEVIĆ REZERVA

5,77 kg (četvrto mjesto) ili četiri negativna boda

 

  1. ŠRD PAZINČICA CT DEMON

MARIO PETERNEL, MARIO MESAROŠ I IVAN ŽELINSKI 00,00 kg (dioba petog mjesta) ili 5,5 negativnih bodova.

 

U nastavku donosimo opis ribiča:

Ujutro se klasično krenulo sa druženjem i izvlačenjem redoslijeda izvlačenja i startnim mjestima, te su ekipe od 8 ujutro (do 10,00) krenule sa unošenjem stvari u startne pozicije i počele sa pripremom i slaganjem pribora !

Na prvom kolu su stvari uvijek malo specifične: hladnija voda, nema patuljastog somića, ne vidi se još trava i dr., pa se shodno tome i taktika razlikuje u odnosu na sva druga kola kada su temperature već puno toplije.

Nastojimo birati datum natjecanja kada nije puna luna, no na vrijeme je teško utjecati kada natjecanja planiraš mjesecima unaprijed.

Tako smo na prvom kolu imali niz različitih vjetrova, laganu kišu i pljuskove, sunce i pravu bonacu. Čini se da je i sve to utjecalo na dobar ribolov u ovo doba godine kada se voda nije još zagrijala, riba se slabije kreće, hrani….

Uvijek nam je žao da se sve ekipe nisu upisale (ulovile barem jednu ribu u mjeri) no tako je to nekad u ribolovu….

Na prvom kolu sve ekipe ulovile su ukupno 157,49 kg ribe, odnosno 36 komada ribe, prosječne težine ribe 4,37 kg te najvećom ribom para Ludi Milojko, šaran golać od skoro 14 kg (13,97 kg točno).

Zadovoljava da su se ulovile i neke lijepe ribe 10+ kila, što daje draž ovom ribolovu.

Već drugu godinu u ovo doma, riba bolje prima u gornjem (lijevom) dijelu Glavne Bare koji je plići, a dosta lošije u Donjem dijelu koji je dosta dublji. Tu su svakako iznimka ekipa Ludi Milojko koja je na broju 5 izvadila par prekrasnih riba i upisala odličan rezultat osvojivši u dubljem dijelu 2 mjesto.

Već nakon sat vremena ribolova krenule su ekipe sa upisom, dok je ekipa Pazinčice na prvoj vagi nakon 6 sati ribolova imala 8 riba i skoro 37 kg.

Ostatak dana i veceri dosta miran sa pokojom ribom. Rano ujutro riba je krenula na broju 5 ekipi Ludi Milojko koji sa nekoliko riba prestižu ekipu Luzera i uključuju se u borbu za prvo mjesto.

U nedjelju u 05,00 sa grizom kreće ekipa Luzera, pa zatim ekipa Pazinčice i ekipa Anonimusi, da bi Pazinčica zatim ulovila još dvije ljuske. Do kraja natjecanja ulovila se još pokoja riba, i jedna lijepi golać kod ekipe Ludi Milojko, no omjer snaga nije se mijenjao do kraja natjecanja.

Sudac je ribu vagao svakih 6 sati.

Ono što veseli da je primala i stara i nova (poribljena) riba!

U ovome postu nećemo govoriti o mamcima i prihrani koju je pojedina ekipa koristila, jer to ostavljamo kao malu tajnu svakog od njih.

Na kraju nakon što smo očistili mjesta od stvari i ostavili ih u onome stanju u kojem smo ih i našli, slijedio je ručak i druženje.

Sada najduža pauza između kola, pa se na 2. kolu vidimo tek za malo više od mjesec dana i to od 12.-14.05.2023.g.

Cijelo natjecanje pratili su nas predstavnik domaćina Massimo Russi, Vrhovni sudac Ratko Anić i tajnik natjecanja Đorđe Velenderić.

Bistro i vidimo se uskoro na nekom novom događanju!, poručili su pazinski ribiči nakon ovog zanimljivog natjecanja.

Pročitajte još...