Obnavljaju se crkve u Gologorici i Pazu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Općina Cerovlje potvrđuje sjajne vijesti vezane uz natječaj Ministarstva kulture i medija. Naime, za dva vrijedna projekta potpisani su ugovori koji će uljepšati vizuru povijesnih dobara Gologorice i Paza.

Potpisan je ugovor sa Ministarstvom kulture za financiranje konzervatorsko – restauratorskih radova na Crkvi Blažene djevice Marije “kod Lokve” u Gologorici. Vrijednost radova u 2022. g. iznosi 45.000 kn.

Crkva sv. Marije „kod Lokve“ tipološki pripada skupini jednobrodnih romaničkih crkava s jednom upisanom apsidom. Apsida je s vremenom uklonjena da bi se na njenom mjestu našao drveni barokni oltar iz sredine 17. stoljeća.

U baroku je prvotnoj građevini također prigrađena lopica. Zidna slika datirana u prijelaz iz 14. u 15. st. sačuvana je na sjevernom zidu (uz manje fragmente na zapadnom i iza današnjega oltara). Prikazuje Poklonstvo kraljeva koje se smatra jednim od najstarijih prikaza te teme u Istri.

S istom institucijom potpisan je i ugovor za financiranje konzervatorsko – restauratorskih radova i konstruktivnu i građevinsku sanaciju na Crkvi Sv. Vida u Pazu. Vrijednost radova u 2022. g. iznosi 200.000 kn.

Crkva Sv. Vida na Pazu okružena je grobljem podignuta na glavici s koje se prostire prostran vidik na Boljunsko polje. Podignuta je 1461. s dvije apside koje je iste godine oslikao majstor Albert iz Konstanza.

U jednu je smjestio Bogorodicu s djetetom, a u drugu Prijestolje milosti. Na južnom je zidu, ukrašen porodičnim grbovima, 1570., uzidan sarkofag Barbare Walderstein, majke Mesalda Barba.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…