VELIKA FOTOGALERIJA | Održana manifestacija “Bajsi u Draguću” – tamo se i dalje baštini i nesebično čuva tradicija gunjaca

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bajsi u Draguću manifestacija koja već dugi niz godina čuva tradiciju istarske glazbe, a dovoljno je reći da se svirači tog instrumenta druže od daleke 1990. godine kad je održan prvi susret u Motovunu.

Nakon toga su se druženja nastavila u Buzetu i Humu, a već pune 23 godine svirači bajsa trajno dolaze u Draguć. Tipičan je to instrument za središnju i sjeverozapadnu Istru, a prije samog početka sviranja, jučer se u Draguću na 32. manifestaciji tog tipa, najprije održalo krštenje novih bajseva. Program je vodila Melita Gržić Pincin kojoj se i ovim putem zahvaljujemo na detaljima s jučerašnje manifestacije.

Ovog puta „inaugurirao“ se samo jedan novi bajs kojeg je izradio Serđo Demark iz Umaga, a prije njega su kratke govore održali i načelnik Općine Cerovlje Elvis Šterpin i županijski pročelnik Upravnog odjela za kulturu IŽ Vladimir Torbica.

Standardno prisutan bio je i bivši načelnik Cerovljana Emil Daus koji je naznačio kako mu je ovo manifestacija od posebnog emotivnog značaja. Nakon toga, pozornica je pripala bajsima i gunjcima.

Za one koji možda ne znaju, gunjci su glazbeni sastavi kojima je osnovna zadaća bila sviranje za zabavu i ples. Temeljna glazbala gunjaca su bajs i vijulin ili vijolina, a kasnije se pridružuju i harmonika trišetina i klarinet.

Naziv gunjci dolazi od riječi guditi, osnovnog načina stvaranja zvuka struganjem gudala po žicama instrumenta. Gunjci pripadaju tradicijskoj glazbenoj baštini. Svojom su pojavom, masovnošću grupa i učestalošću nastupa, obilježili glazbenu scenu središnje i zapadne Istre kroz cijelo 19. i dobar dio 20. stoljeća.

Najstariji na pozornici bio je gosp. Lučano Jerončić iz Pazinskih Novaki koji je sa svojih 88 godina svirao harmoniku uz pratnju Josipa Bolterštajna na bajsu. Najmlađi sudionik je bio Tadej Ostović iz Slovenije, sa svojih osam godina bio je dvije godine mlađi gunjac od dobro nam poznatog finalista Supertalenta Mateja Jakše koji je s harmonikom društvo pravio Marku Perniću na bajsu.

Kad smo kod prezimena Pernić, moramo spomenuti Vladimira, dugogodišnjeg čelnika Katedre Čakavskog sabora Roč koji su 25 godina brinuli da se tradicija i baština ovog instrumenta sačuva, promovira i nastavi, svake treće nedjelje u lipnju, pa tako i jučer u Draguću.

Pročitajte još...