INTERVJU | Ivan Jeromela: “Osjećaj je kao da se vrtimo u krug, ali smanjili smo izdatke za reprezentaciju, službeni automobil, odvjetničke usluge, plaću načelnika…”

Ivan Jeromela načelnik je Općine Gračišće koja je napravila ozbiljan zaokret u odnosu na prijašnje godine kada se odavao dojam „kruha i igara“, s time da kruha je bilo tek prividno, pokazalo se sada. Zbog toga, čini se kako Gračišćani plaćaju danak prošlosti.

Posljednji smo intervju napravili, doduše za drugi medij, u siječnju 2022. godine. Je li danas u vašoj lokalnoj samoupravi bolja ili identična situacija kao i tad?

Situacija je stabilna, mislim ni bolja ni lošija, jedino sam se ja možda malo više naviknuo na to. Trudimo se plaćati račune koji dolaze, nešto polako vraćati i stare naslijeđene dugove, ali osjećaj je kao da se vrtimo u krug.

Ono što je bolje je da smo polako počeli implementirati svoj program, tj. počeli smo uključivati zajednicu u rad općine, primjer je akcija lokalne mladeži u Bazgaljima i Viber kanal na kojem dajemo informacije o radu Općine.

Od svih načelnika i načelnica s kojima razgovaramo, vi se doimate kao onaj s najviše razočaranja u sebi. Je li stanje u Općini Gračišće zaista toliko loše? Po čemu se najviše vidi problematična situacija?

Najveći problem je naravno financijski, ne samo iznos duga, nego i činjenica da Općina nema nekih „svojih“ prihoda, na tome se nažalost sve ove godine nije ništa dogodilo.

Nesređen je rad Općine, stanje imovine, komunalna naknada… Na sređivanju svega radimo, ali trebati će vremena.

Iza nas je Vidova – nije bilo velikih glazbenih imena kao nekad – je li glavni razlog za to samo štednja ili?

Vidova je pučka fešta, primarno za domaće, stanovnike Gračišća, a potom i okolnih općina. U skladu s tim, muzika je tu da pruži priliku za zabavu u granicama mogućnosti Općine, s obzirom da se iz same fešte ne mogu očekivati neki posebni prihodi koji bi makar pokrili trošak.

Kada gledate unatrag, što ste u ovih prvih godinu dana uspjeli napraviti?

Opširnije sam to naveo u govoru na svečanoj sjednici, ali svakako je najveći uspjeh otvaranje novog vrtića u Gračišću, kad smo u par mjeseci uspjeli riješiti problem s odvodnjom otpadnih voda i ishođenjem sve potrebne dokumentacije za uporabnu dozvolu.

Osim toga, uredili smo društveni dom u Brljafima, vratili mjesne odbore u statut, uredili put od Jarbulišća do Batluga, razdijelili mljeveni asfalt na petnaestak lokacija na području Općine za sanaciju puteva itd. S druge strane, na troškovnoj strani smanjili smo izdatke za reprezentaciju, službeni automobil, odvjetničke usluge, plaću načelnika itd., ukupno nekih tristotinjak tisuća kuna, te smo tako barem djelomično pokrili povećane izdatke za vrtić koji je sad skuplji za stotinjak tisuća eura godišnje.

Od odluka donesenih na vijeću, stanovnicima će se sigurno najviše sviđati odluka o komunalnom doprinosu koji je smanjen sa 70 na 45 kn/m3.

Što su glavni ciljevi do kraja mandata?

Potrebna je stabilizacija financija, odnosno smanjenje troškova i povećanje prihoda. To planiramo ostvariti sređivanjem stanja s komunalnom naknadom što smo započeli ove a dovršiti ćemo sljedeće godine. Izmjenama prostornog plana pokušati ćemo naći lokaciju za poslovnu zonu te u nju dovesti nekog investitora koji bi jamčio određene vlastite prihode Općine.

Na taj način pokušati ćemo proračun dovesti na zdrave temelje kako bi se mogli otplatiti veliki naslijeđeni dugovi i pokrenule investicije značajne za razvoj općine. Kapitalni projekt bio bi rekonstrukcija i oživljavanje Kašće u središtu Gračišća koja bi postala motor razvoja mjesta.

Planiramo asfaltiranje nekoliko preostalih makadamskih puteva kako bi svi stanovnici imali slične komunalne uvjete. Do kraja mandata planiramo dovršiti oživljavanje mjesnih odbora i uključiti ih u odlučivanje o komunalnim zahvatima na njihovom području.

Pročitajte još...