KAO DA JUČER NE POSTOJI | IDS Gračišća: “Protiv smo povećanja poreza u Gračišću, a cijenu loših odluka načelnika plaćat će svi mještani”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nama je potpuno nevjerojatno da IDS Gračišća uopće išta piše i priča narednih par godina, barem dok se ne zaboravi bliska prošlost, ali kao medij, dužni smo objaviti priopćenje koje su nam poslali:

„Općina Gračišće od 1. siječnja postaje skuplje mjesto za život, a od obećanog razvoja nema, vidimo, ništa! To sigurno nije dobar smjer i zato IDS Gračišće na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća nije podržao proračun općine za 2024.“, poručio je predsjednik IDS-a Gračišća Albert Putinja.

– IDS je bio protiv povećanja lokalnih poreza jer smatramo da nije vrijeme za podizanje poreza i nameta. Umjesto da načelnik Jeromela olakša život svojim mještanima, on je odlučio nastaviti domino efekt poskupljenja. Gračišćani će tako plaćati veću stopu poreza na dohodak, a mještani koji se bave turizmom značajno veći paušalni porez po krevetu u iznosu od 80,00 Eura te porez na kuću za odmor od 1,33 Eura po kvadratnom metru.

– Nevjerojatna je lakoća s kojom općinska vlast donosi odluke koje zadiru u džepove građana. Prijedlog općine za paušalni porez po krevetu bio je 50 Eura, a na samoj sjednici vijećnik iz vladajuće većine Danijel Zović predložio je iznos od 80 Eura, što je na koncu i izglasano odlukom većine, naveo je Putinja. Povećanje od 60% na samoj sjednici od strane vijećnika većine pokazuje da ili općinska vlast stavlja na dnevni red prijedloge odluka koje nisu dobro promišljene ili se netko poigrava s brojkama ne mareći da će netko to morati i platiti.

Putinja smatra da je načelniku najlakše povećati namete, jer osigurati druge izvore financiranja, poput Europskih fondova ili sredstva ministarstava iziskuje puno truda, znanja i umijeća. – O tome smo se uvjerili na sjednici Vijeća u ponedjeljak, kad je načelnik, odgovarajući na naše pitanje o službenim putovanjima, poručio da je u ovoj godini samo jednom bio službeno u Zagrebu. Toliko o tome koliko Općina, pod ovom upravom, koristi vanjske izvore financiranja. Ne čudi da napredujemo puževim koracima te da su mještani iz dana u dan sve više razočarani u općinsku vlast, naglasio je Putinja, dodajući da se u prethodnom IDS-ovom mandatu općina uvijek javljala na županijske natječaje.

– Svojim smo prijedlozima na posljednjoj sjednici Vijeća, pokazali da IDS ljude i njihovu kvalitetu života stavlja uvijek na prvo mjesto. Tako smo predložili stipendije za deficitarna zanimanja; sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike koji imaju primanja manja od 500,00 eura mjesečno, te za sve starije osobe +65 god koji nemaju nikakva primanja; isplatu uskrsnice I božićnice osobama bez primanja starijima od 65 godina u iznosu od 50,00 eura; nagrade učenicima i studentima za posebna postignuća i još mnogo toga.

Žalosti nas da su vladajući, na čelu s načelnikom Ivanom Jeromelom, odbili većinu naših prijedloga i amandmana. Još više žalimo što će cijenu ovih loših odluka plaćati svi mještani općine, zaključio je predsjednik IDS-a Gračišća Albert Putinja.

Pročitajte još...