Najavljena gračaška Vidova – 18. put održava se Festival istarskih maneštri, istarskom tovaru čast i dostojanstvo, u subotu nastupaju Gustafi i Malvazija band

Facebook
Twitter
LinkedIn

Općina Gračišće narednog vikenda slavi svoj Dan općine. Vidova je pučka fešta koja je nadaleko poznata te mnogima označava početak ljeta. Ovog puta Gračišće će okupljati putnike namjernike tri dana, od petka 16. lipnja, do nedjelje 18. lipnja 2023. godine.

Naime, od 18:30 u petak je na rasporedu Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gračišće, a u subotu uzbuđenja kreću od 13 sati. Tada je na rasporedu povratak 18. Festivala istarskih maneštri kojeg je predstavio predsjednik žirija Davor Šišović, inače poznati novinar i dugogodišnji kroničar istarskih gastronomskih običaja.

Kušanje i ocijenjivanje maneštri na rasporedu je od 18 sati, a treba reći kako će deset prijavljenih ekipa kuhati deset različitih maneštri nakon čega će se u 19 sati proglasiti i najbolja maneštra prema ocjenama žirija, ali i „hit“ maneštra – ona koje se najviše prodalo na štandu. Cijena punog „pijata“ maneštre je 2 eura.

U 16 sati se otvara i mala tržnica domaćih proizvoda, a dostojanstvo se vraća istarskom tovaru. Naime, nakon što se utrka s tovarima godinama pretvorilo u nešto što je manjini bilo simpatično, a većini neugodno za gledati, ove će se godine u Gračišću, u subotu od 18 sati, održati Smotra istarskih tovara na način da će odrasli i djeca moći vidjeti prave primjerke istarskih tovara te probati jahati, ali i saznati sve što ih zanima od pravih uzgajivača.

Od 20 sati narodnim sviračima pridružuje se i Malvazija band koja će zabavljati okupljene, a u 22:00 pod svjetla reflektora dolaze legendarni Gustafi za zabavu do jutarnjih sati. Spomenimo i kako će se održati malonogometni i boćarski turnir tijekom subote, a da sve zajedno završava u nedjelju kada se u 11:00 sati održava svečana sveta misa povodom dana zaštitnika mjesta, Sv. Vida.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…