Najavljena i ovogodišnja najposjećenija smotra vina – i ovog Uskrsnog ponedjeljka u prekrasnom Gračišću!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u Gračišću najavljena ovogodišnja tradicionalna Izložba vina Gračišće, koja je kolokvijalno s godinama dobila ime „smotra vina“. Na press konferenciji bili su općinski načelnik Ivan Jeromela, Kristijan Damijanić, enolog s poljoprivrednog fakulteta u Poreču i predsjednik Komisije za ocjenjivanje vina te Ranko Anđelini kao predstavnik izlagača.

Jeromela je svih pozdravio u ime općine te svoje osobno pa objasnio kako se ocjenjivanje vina održava danas i sutra u Katininoj kući, odnosno renoviranom prizemlju koje zaista izgleda poput nekog simpatičnog vinskog podruma. Rekao je kako se nada da će se ova smotra još više usmjeriti na kvalitetna vina.

Predsjednik Komisije za ocjenjivanje vina Kristijan Damijanić je naglasio kako je pristiglo 127 uzoraka vina.

Što se statistike tiče, od ukupnog broja uzoraka 54% su bijela, 39% crna vina i 7% su roze vina. Također, treba naglasiti da je 42% ukupnih uzoraka istarska malvazija, dok je istarski teran na drugom mjestu s 16% od ukupnog broja uzoraka.

Damijanić je rekao kako već sada može reći kako su pristigla vina izuzetna, pogotovo u kontekstu zahtjevne vinogradarske godine iza nas. I ove godine će se izabrati najbolje ocijenjeno bijelo i najbolje ocijenjeno crno vino, a laureate ćemo saznati 10. travnja, na Uskrsni ponedjeljak od 16 sati.

Predstavnik izlagača Ranko Anđelini ukratko je opisao kako je tekla šira proizvodnja vina u Istri od devedesetih naovamo. „Samozatajno je krenula i ova manifestacija, ali te prve godine, dobro se sjećam, nije bilo puno uzoraka pa su proizvođači mislili kako je njihovo vino najbolje. Dotad nije bilo mogućnosti usporedbe vina s drugima, ali je to pokrenulo jednu lavinu vinarstva središnje Istre. Svi su počeli razmišljati, ako susjed može dobiti neku nagradu, zašto ne bih i ja? Krenule su edukacije, predavanja i slično pa se podignula i kvaliteta vina.“

Naglasio je kako gračaška smotra vina mora imati i ima za cilj promociju vina i vinara te kako u tom smjeru treba nastaviti. Nakon toga je načelnik Općine Gračišće Ivan Jeromela dodao:

„Neke stvari, koje su provjereno dobre, poput datuma (10. travnja, Uskrsni ponedjeljak) i vremena otvorenih konoba, od 11 do 19, nismo mijenjali, a sigurno će biti i nekih noviteta koje ćete tek vidjeti. Svečana podjela odličja za nagrađena vina je na rasporedu u 16 sati, a nakon toga i koncert.“

Što se tiče vina, spomenimo kako će 20 osoba, redom educiranih enologa i sommeliera, u dva dana ocijeniti sva vina koja će se moći kušati 10. travnja 2023. godine, na Izložbi vina Gračišće. Postoje dvije vrste ulaznica.

Prva je „narukvica“ koja košta 10 eura, a ne uključuje čašu, već je to za one kojima vino nije fokus dolaska, a za sve ljubitelje vinske kapljice, ulaznica s čašom je 15 eura te ona omogućuje kušanje vina po konobama. Bilo je očekivano kako će ulaznica poskupiti, obzirom na inflaciju i troškove manifestacije, ali je isto tako sigurno da će mnogi ljubitelji vina i dobre zabave i ovog Uskrsnog ponedjeljka svoje popodne ugodno provesti u Gračišću.

Pročitajte još...