Ove nedjelje na gračaškom placu je 26. izdanje manifestacije “Zasopimo na organić”!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Svirači usne harmonike, okupiti će se ove nedjelje na drevnom gračaškom Placu, na 26. susretu svirača “Zasopimo na organić”.

Prvi susret organiziran je 1996. godine, a osmislio ga je pokojni etnomuzikolog Renato Pernić s ciljem očuvanja od zaborava ovog malog instrumenta koji je na području Istre bio vrlo popularan.

Nakon Renatove smrti njegovim je stopama krenuo sin Daniele, koji danas nastavlja njegovo započeto djelo i prisjetio se skromnih početaka susreta u konobi “Marino” na kojem je nastupilo svega 20-tak izvođača.

Koliko je susret svirača na usnim harmonikama pobudio interes kroz sve ove godine i nadrastao Gračišće govori podatak da je sve do danas nastupilo preko 150 izvođača u najvećem broju iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, a na njemu su nastupili i poznati estradni umjetnici i poznate ličnosti poput gosp. Ivice Percla sa svojim legendarnim Starim Pjerom, gosp. Branko Kralj, Drago Mlinarec, Tomislav Goluban, Neven Mijač, Željko Krušlin – Kruška, Jerry Ricks, glazbeni sastavi Mundharmonika Quartett Austria, Mundharmonicakwartet Fata Morgana iz Nizozemske i mnogi drugi.

Od 2005. godine organizirana je i ljetna škola usne harmonike koju je vodio već spomenuti poznati svirač Neven Mijač koji je mlade učenike učio tehnici sviranja usne harmonike, a iz nje su iznjedrili mladi novi svirači od kojih neki i dan danas nastupaju na susretu.

Predstavljeni repertoar biti će vrlo šarolik. Gotovo da nema glazbenog izričaja i stila koji neće naći mjesto na pozornici. Moći će se čuti pučke pjesme i plesovi iz raznih krajeva, polke, valceri, mazurke, baluni, starogradske i zabavne melodije, blues, rock, filmska, pa čak i klasična glazba, neki od izvođača nastupit će i vlastitim autorskim skladbama, a neki od njih i u pratnji drugih instrumenata.

Laureati susreta “Zasopimo na organić” biti će kao i uvijek nagrađeni prigodnim poklonom organizatora. Među njima su ove godine troje koji će dobiti nagrade za svoj 15 nastup, a za 10 nastup jedan izvođač.

Gračišće je kroz 26 godina susreta prigrlilo ovaj mali instrument karakterističnog zvuka i pružio topli dom svim njegovim izvođačima i posjetiteljima koji iz godine u godinu pohode ovaj susret i provedu jedno ugodno poslijepodne.

Susret će se održati u nedjelju 19. svibnja s početkom u 12:30 koncertom Harp’n’Harp Duo u Župnoj crkvi Gračišće, te se nastavlja u 16:00 sati koncertom sudionika na glavnom trgu u Gračišću, a u slučaju kiše u Špitalu.

Pročitajte još...