ZASOPIMO NA ORGANIĆ | U nedjelju će Gračišće po 25. put biti domaćin sviračima usne harmonike!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Svirači usne harmonike, okupiti će se ove nedjelje na drevnom gračaškom Placu, na 25. jubilarnom susretu svirača “Zasopimo na organić”. Prvi susret organiziran je 1996. godine, a osmislio ga je pokojni etnomuzikolog Renato Pernić s ciljem očuvanja od zaborava ovog malog instrumenta koji je na području Istre bio vrlo popularan.

Nakon Renatove smrti njegovim je stopama krenuo sin Daniele, koji danas nastavlja njegovo započeto djelo i prisjetio se skromnih početaka susreta u konobi “Marino” na kojem je nastupilo svega 20-tak izvođača.

Koliko je susret svirača na usnim harmonikama pobudio interes kroz sve ove godine i nadrastao Gračišće govori podatak da je sve do danas nastupilo preko 150 izvođača u najvećem broju iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske, Slovenije, Italije i Njemačke, a na njemu su nastupili i poznati estradni umjetnici i poznate ličnosti poput gosp. Ivice Percla sa svojim legendarnim Starim Pjerom, gosp. Branko Kralj, Drago Mlinarec, Tomislav Goluban, Neven Mijač, Željko Krušlin – Kruška, Jerry Ricks, glazbeni sastavi Mundharmonika Quartett Austria, Mundharmonicakwartet Fata Morgana iz Nizozemske i mnogi drugi.

Od 2005. godine organizirana je i ljetna škola usne harmonike koju je vodio već spomenuti poznati svirač Neven Mijač koji je mlade učenike učio tehnici sviranja usne harmonike, a iz nje su iznjedrili mladi novi svirači od kojih neki i dan danas nastupaju na susretu.

Predstavljeni repertoar biti će vrlo šarolik. Gotovo da nema glazbenog izričaja i stila koji neće naći mjesto na pozornici. Moći će se čuti pučke pjesme i plesovi iz raznih krajeva, polke, valceri, mazurke, baluni, starogradske i zabavne melodije, blues, rock, filmska, pa čak i klasična glazba, neki od izvođača nastupit će i vlastitim autorskim skladbama, a neki od njih i u pratnji drugih instrumenata.

Laureati susreta “Zasopimo na organić” biti će kao i uvijek nagrađeni prigodnim poklonom organizatora. Među njima se ove godine ističe Klaudio Gržetić iz Pazina koji od početka nije propustio nijedan susret. Uz diplomu za 25-godišnju vjernost dobit će od načelnika Ivana Jeromele na dar usnu harmoniku.

Nagrade za svoj 15 nastup dobit će i Mario Kontošić iz Orihi, a za 10 nastup Franjo Marijančević iz Rijeke. Gračišće je kroz 25 godina susreta prigrlilo ovaj mali instrument karakterističnog zvuka i pružio topli dom svim njegovim izvođačima i posjetiteljima koji iz godine u godinu pohode ovaj susret i provedu jedno ugodno poslijepodne.

Susret će se održati u nedjelju 21. svibnja s početkom u 16:00 sati koncertom sudionika a u 18 sati slijedi koncert Mundharmonika quartett Austria koji će svojim nastupom uveličati ovaj mali, ali veliki 25 jubilej.

Pročitajte još...