Lupoglavska područna škola na HRT-u: Škola u kojoj žele raditi učitelji iz cijele zemlje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dnevnik /HRT

Lupoglavska područna škola pazinske Vladimira Nazora bila je temom  uskrsne priča iz HRT-ove nedjeljne rubrike “I mi idemo u školu”. Cijeli prilog možete pogledati ovdje, a dolje u nastavku vam dajemo tekstualni prilog.

Uskrsna priča iz naše nedjeljne rubrike “I mi idemo u školu” vodi nas u područnu školu u Lupoglavu, u koju učenici, osim pješice, dolaze autobusom i vlakom. U njoj žele raditi učitelji iz cijele zemlje, a naša Sunčica Findak otišla je provjeriti – zašto?

Od prvog razreda uče – nema kašnjenja. Zakasne li na vlak, zakasnit će i na nastavu. I drugo pravilo – svi se drže skupa od željezničke postaje do škole i natrag.

– Stariji moraju biti uz mlađe kada prelazimo, stalno ih pazimo, rekla je Ilarija.

Kažu, slušaju ih, a ako i bude kakvih nepodopština, treće pravilo glasi: sve ostaje tajna i nema tužakanja. Mala skupina putnika stiže na vrijeme u školu.

Dok stvaraju, otkrivaju nam da najviše vole proljeće. Sve cvjeta, a čini se – i ljubav. U drugoj prostoriji šivaju vrećice za lavandu.

– I na te vrećice ćemo šivati glagoljska slova, objasnila je Iva Marija Šuljević, prof. hrvatskog jezika OŠ Vladimira Nazora PŠ Lupoglav.

A glagoljicu znaju svi, redovito sudjeluju na maloj glagoljskoj akademiji u Roču. Svaki tjedan imaju i parlaonicu na kojoj suprotstavljaju mišljenja o različitim temama.

Puštamo ih u njihovoj debati. Obilazimo školu, zidove su, kaže nam voditelj, oslikali učenici – po svojoj mjeri.

– To su likovi popularnih osoba, iz pop kulture i kulture općenito. Bob Marley, HendrixSchumanDora Maar, rekao je Eduard Videka, OŠ Vladimira Nazora voditelj PŠ Lupoglav.

Voditelj škole i profesor prirode, biologije, kemije došao je iz Splita prije 15 godina u Lupoglav i ostao. I nije jedini.

– Došao sam iz ljubavi ponajprije iz ljubavi prema prirodi i mirnom životu i naravno čistom okolišu, rekao je Igor Dorić, nastavnik tehničke kulture OŠ Vladimira Nazora PŠ Lupoglav.

Pedagoginja Ana Vukalović je iz Belišća.

Studirala sam u Rijeci i sljedeći korak je bio da sam tu poslala molbu i ostala ovdje, rekla je.

Dijana Grozdić, profesorica hrvatskog, došla je iz Županje i ostala zbog ljubavi, ali i sličnosti sa Županjom.

– Zbog zavičajnosti, ljubavi prema tradiciji, gostoprimstva, rekla je.

Neki će, nakon nastave u Lupoglavu, u još jednu školu jer gotovo svi rade u više njih. Učenici će autobusom, vlakom, rijetko tko pješice kući. A onda ponovno sutra sretni u ovu školu.
(Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT)

Pročitajte još...