U Vranji održana javna prezentacija projekta izgradnje bazena za prihvat kamena iz vlaka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer je u mjesnom uredu Vranja na području Općine Lupoglav održana javna prezentacija projekta izgradnje bazena za prihvat kamena iz vlaka.

Riječ je o bazenima koji će biti izgrađeni uz željezničku prugu Lupoglav Raša na području Otpremništva Učka, Vranja, a koji će se koristiti za istovar kamena iz vagona s obje strane kolosijeka. Bazeni će se izvesti od montažnih betonskih blokova u dva reda do visine pruge budući da je riječ o privremenom rješenju.

GOLDFREN iz Pazina je investitor i izvođač radova. Od Županije Istarske ishođena je građevinska dozvola a HŽ INFRASTRUKTURA  d.o.o. je izdala suglasnost i prihvatila tehničko rješenje te će bazeni biti evidentirani u osnovnim sredstvima HŽ Infrastrukture. Suglasnost na taj projekt dalo je 19 različitih ustanova i institucija; od Parka prirode Učka, Općine Lupoglav, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, HEP, Vodovoda, itd.

Početak radova se planira početkom kolovoza a završetak tijekom studenog ove godine. Tvrtka ROCKWOOL Adriatic bit će prvi krajnji korisnik budući da će se vlakom do otpremništva Učka prevoziti kamen a od tamo do tvornice kamionima. Planira se jedan vlak tjedno i u prosjeku 11 kamiona dnevno od ponedjeljka do petka dok se vikendima i praznicima ne planira prijevoz.

Ono što je najviše zanimalo prisutne građane su bili pitanje buke, prašine i pristupne ceste. Budući da će se vlakovima dovoziti kamen granulacije od 8 do 18 cm ne očekuje se veće količina prašine. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je smatralo da nije potrebna studija utjecaja na okoliš jer su procijenili da buka niti prašina neće biti iznad dozvoljenih granica. Goldfren ima obavezu izgradnje i održavanja ceste na i oko terminala.

Na susretu je istaknuto da je ovo privremeno rješenje do obnove pruge Lupoglav Bršica a o čijoj inicijativi je održana konferencija u Labinu prošle godine u studenom. Podsjetimo, Istarska Županija je poslala otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH te ministrima prometa i turizma u kojoj ukazuju na potrebe gospodarskog sektora i turizma u Istri za ovom prugom te ih mole da iznađu rješenje za obnovu i vraćanje u promet pruge na dionici Lupoglav Bršica koja je van funkcije od 2009. godine. Otvoreno pismo potpisalo je 38 različitih ustanova, tvrtki i jedinica lokalne samouprave s područja Istre.

Pročitajte još...