Drugog dana festivala prikazuje se film snimljen u Motovunu

Facebook
Twitter
LinkedIn
S jučerašnjeg otvaranja Motovunskog filmskog festivala

Za one koji se najbolje razbuđuju uz dobar film, filmski program ove nedjelje nastavlja se u 14 sati u Kinu Bauer s prikazivanjem konkurencije kratkometražnih filmova Cinehill kratki. Našao se tu i hrvatski dokumentarac Espi redatelja Ivana Grgura, koji istražuje iskustva transrodnosti i svih promjena koje dolaze uz njih. Druga projekcija kratkometražnog natjecanja slijedi u 16 sati na istom mjestu.

Svi volimo citirati svoje najdraže filmove, no koliko uistinu doseže naše znanje o njima? Možete provjeriti svoje znanje u Vrtu u 15 sati, na kvizu filmskog znanja Are You Talking to Me? pod vodstvom slavne lovkinje na znalce Monike Zibar.

Svi koji su još pod dojmom nakon projekcije otvaranja Palo lišće finskog majstora apsurda Akija Kaurismäkija više o filmu i njegovom nastanku (i svemu ostalom što vas zanima) možete saznati na razgovoru sa glumcem Jussijem Vatanenom u Vrtu u 17 sati.

Puno se može ispričati u jednoj minuti. Kino Bauer će u 18 sati nuditi najbolje filmove Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, a nakon toga slijedi Blanquita čileanskog redatelja Fernanda Guzzonija. Film je inspiriran stvarnim događajem, a prati Blancu, glavnu svjedokinju u skandalu dječje prostitucije među elitama. No što se više pitanja postavlja, njezina uloga u skandalu sve je manje jasna.

Na glavnom trgu u 21 sat možete uloviti glamuroznu krimi dramu Medusa Deluxe britanskog redatelja Thomasa Hardmana. Strasti, ambicije i zavisti isprepliću se na luksuznom frizerskom natjecanju, a iznenadna smrt frizera dovodi do podjela među konkurencijom. Film je premijerno prikazan u Locarnu, te se natjecao u Londonu, Rotterdamu i mnogim drugim festivalima.

Kino Billy u 21:15 nudi kratkometražnu poslasticu Tartufi Times, film Lutza Siegerta koji je snimljen u Motovunu. Nakon degustiranja tartufnog celuloida prikazujemo Hotel Pula, igrani prvijenac hrvatskog redatelja i bivšeg selektora Motovunskih kratkih Andreja Korovljeva. Hotel Pula prati bosanskog imigranta Mahira voditelja hotela u Puli, u kojem i živi. Susret s mladom Puležankom Unom probudit će u njemu novu nadu.

U hotelu Roxanich u 21:30 čeka vas animirani teškaš Voleći Vincenta redateljskog dvojca Dorote Kobiele i Hugha Welchmana, još jedan dragulj iz programa Izgubljeno/Nađeno. U potpunosti naslikan van Goghovom tehnikom, film prati život i smrt slavnog slikara prikazane kroz čak 800 njegovih pisama. Nominiran je za Zlatni globus, Oscara i BAFTU.

Na Kinu Trg u 23:30 predstavljamo Munje: opet!, nastavak hita Munje, čija se radnja odvija 21 godinu nakon originala. Pop i Mare i dalje žive na isti način, dok svijet ide dalje bez njih. Gojko je s druge strane postao poznati glazbeni producent u Beču te ondje organizira godišnjicu mature. Trgnuti iz učmale svakodnevice, Pop i Mare kreću na odiseju prema Austriji kako bi pokušali ostvariti život koji su ostavili iza sebe.

Ako ste propustili program kratkih u 14 sati, dokumentarac Espi Ivana Grgura možete nadoknaditi u Kinu Billy u 23:30, nakon čega slijedi Bravo!, balkanski antivestern rumunjskog redatelja Rade Juda. Žandar Costandin i sin u potrazi su za robom koji je pobjegao od plemića, a sumnja se i da je imao aferu s njegovom suprugom. Putem susreću ljude različitih nacija i vjeroispovijesti. Film je nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinaleu.

Glazbeni program od 1:00 donosi razonodu pod vodstvom redatelja Dalibora Matanića i našeg najnagrađivanijeg montažera Tomislava Pavlica u ulogama DJ-a.

Pročitajte još...