Izvrsne vijesti s kvizaškog natjecanja iz Španjolske: Neka pati koga smeta Motovunac Dean Kotiga je prvak svijeta!

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Sandra Šimunović/Pixsell

Divne vijesti stigle su nam malo prije s Međunarodnog kvizaškog natjecanja u španjolskoj Costa del Sol, praktički svjetskog prvenstva, na kojem su najbolji kvizaši svijeta na jednom mjestu, a Motovunac Dean Kotiga se može pohvaliti da je osvojio prvo mjesto u individualnom dijelu kviza i ekipno s ekipom Rolling Scones!

Kotiga je prvo mjesto osvojio sa 102 boda ispred drugoplasiranog Engleza Daouda Jacksona sa 98 bodova te trećeplasirane Amerikanke Victorije Groce s 94 boda. Od ostalih hrvatskih predstavnika najbolje je bio Neven Trgovec na 14. mjsetu sa 68 bodova. Šime Gverić bio je 20. sa 66 bodova, Perica Živanović 48. s 53 boda, krešimir Melnik 49. s istim brojem bodova, Krešimir Sučević Međeral 72. s 46 bodova, Mario Kovač 84. s 43 boda te Petar Prugovečki 106. s 38 bodova.

Šime Gverić, Neven Trgovec, Dean Kotiga i Krešimir Sučević Međeral (snimio Mario Kovač)

U ekipnom dijelu prvenstva Kotiga je stigao prvi s ekipom Rolling Scones zajedno s Daoudom Jacsonom, Shaneom Whitlockom i Nevenom Trgovcem osvojivši 69 bodova. U parovima je sa suigračem Daoudom Jacksonom stigao peti sa 74 boda.

Dean Kotiga poznato je televizijsko lice iz kviza „Potjera“. Iako je po zanimanju profesor komparativne književnosti, Kotiga je uspio pretvoriti svoj hobi u zanimanje. Godine 2007. sudjelovao je u novom izdanju poznatoga kviza “Kviskoteka” te je kao 18-godišnjak pobijedio dvostruko starije natjecatelje.

Jedno vrijeme je pisao pitanja za kvizove na HRT-u. Nakon sudjelovanja u “Kviskoteci” i kvizu “Tko želi biti milijunaš?”, Kotiga je 2013. godine dobio poziv da uz Mirka Miočića i Moranu Zibar postane jedan od lovaca u kvizu “Potjera”.

Zbog svoje duhovitosti, ponekad i sarkastičnosti, brzine razmišljanja, “bacanja fora” i zabavnoga odnosa s Tarikom Filipovićem, Kotiga je postao vrlo popularan te je 2013. godine nominiran za novo lice u nagradi “Večernjakova ruža”.

Hrvatski kvizaši imali su na ovom natjecanju izvrstan nastup, a Petar Prugovečki i Krešimir Melnik su osvojili prvo mjesto kod kvizaša mlađih od 30 godina. Ovo se natjecanje koje okuplja poznate svjetske kvizaše održava se svake godine u drugoj državi, a svake četvrte se organiziraju Kvizne olimpijske igre.

Izvrstan nastup hrvatskih kvizaša u Španjolskoj (foto: Mario Kovač)
Pročitajte još...