Od danas se u Motovunu održava tradicionalni međunarodni znanstveni skup “Motovunski kolokvij”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Devetu godinu uzastopno, u Motovunu se od 11. do 13. studenog 2022. godine održava međunarodni znanstveni skup Motovunski kolokvij.

Ove godine, u jeku svakojakih kriza i neizvjesnosti i nakon izbijanja te prolaska nekoliko valova pandemije COVID-19 kojima je čitav svijet snažno izložen te koji su promijenili njegovo lice u proteklih nekoliko godina, terma skupa posvećena je krizama i izvanrednim situacijama kako u povijesti, s naglaskom na grčko-rimsko i kanonsko pravo, tako i u XX. stoljeću te u suvremenosti.

Ovaj je skup uvijek odražavao stvarnosti i aktualna pitanja, pa tako i ove godine 20-ak znanstvenika i stručnjaka propituje utjecaj kriza i izvanrednih stanja, s posebnim naglaskom na bolestima, na pravnim sustavima i njihovim prilagodbama naznačenim stanjima. Zapanjujući je broj načela, koncepata i instituta u pravu koji su oblikovani i razvijali se upravo kao reakcija na izvanredne situacije i krize.

U redovnim prilikama oni se često ni ne zamjećuju, no proteklih nekoliko godina okolnosti su svih osvijestilo o njima i njihovu značenju. Skup okuplja znanstvenike sa šest sasvim različitih katedri pravnih fakulteta (rimsko pravo, opća povijest prava i države, hrvatska pravna povijest, ekonomska politika, politička ekonomija, ustavno pravo), kanoniste (crkvene pravnike), povjesničare, povjesničare umjetnosti, filologe, odvjetnike, vjeroučitelje, kulturologe i dr.

Od samih početaka Motovunskog kolokvija naglasak je stavljen na civilno i kanonsko pravo i njihovo funkcioniranje u određenim specifičnim tematskim okvirima, situacijama i stanjima. Skup se održava u Gradskoj kuli u Motovunu i Galeriji Pet kula. Organizatori skupa su: Državni arhiv u Pazinu, Josip Turčinović d.o.o., Općina Motovun, Turistička zajednica Općine Motovun i Udruga fotografa Fotovun.

Pročitajte još...