Histris je ovogodišnji šampion sajma u Svetom Petru u Šumi!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kobasičarska šampionska štafeta ponovno ostaje u Istri i Sv. Petru u Šumi! Stručno povjerenstvo od 20 ljudi najviše bodova dodijelilo je supetarskom proizvođaču Histris za salamu od jelena s tartufima. Ovo je drugi put za redom da na „Danima hrvatskih kobasica i salama“, natjecanju uoči tradicionalnog sajma „S klobasicom u Europu“, pobjedu za isti proizvod odnosi Histris. U povjerenstvu ističu kako je to dokaz kontinuiteta i kvalitete, ali i kako žiri ne odstupa od strogih kriterija.

Na ovogodišnje senzorno ocjenjivanje ukupno je pristiglo 194 uzoraka salama i kobasica iz cijele Hrvatske i inozemstva. Ocjenjivalo se je u 11 kategorija, sve sukladno pravilniku za ocjenjivanje kobasica i salama spomenutog projekta.

Organizator ocjenjivanja je Međunarodni sajam S klobasicom u EU, suorganizaciju potpisuju ESSIK-Europski savez salamera i kobasera, Udruga S klobasicom u EU i Udruga proizvođača istarskog pršuta. Na ocjenjivanju je sudjelovalo 20 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije. Predsjednik povjerenstva bio je dr.sc. Mario Bratulić, zamjenik dr.sc. Dubravko Viduč.

Zanimljivo je da su u kategoriji Istarska kobasica svi pristigli uzorci osvojili zlato. Analitičari to opravdavaju nastojanjima organizatora sajma da dodatno promovira i valorizira ovaj istarski proizvod, te težnjom samih proizvođača da na tržište plasiraju kvalitetan autohton proizvod. Nagrade proizvođačima bit će dodijeljene u petak 17. ožujka – uoči otvaranja sajma S klobasicom u EU.

Pročitajte još...
Posjetite Dan otvorenih vrata policije u Pazinu!

Policijska uprava istarska ponovno počinje s održavanjem Dana otvorenih vrata pa će se tako ovog četvrtka, 18. travnja, policijski službenici…