Znate li što se ocjenjuje kod kobasica? Bratulić: “Pozitivno smo iznenađeni brojem pristiglih uzoraka”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tim stručnjaka od 20 ljudi drugi dan za redom donosi sud o čak 194 uzoraka suhomesnatih proizvoda pristiglih na ocjenjivanje na druge dane kobasica i salama u Sv. Petru u Šumi. Kako i priliči, proizvodi iz više zemalja ocjenjuju se u Hrvatskoj kući od kobasica. Uvod je to u međunarodni sajam “S klobasicom u Europu” na rasporedu od 17. do 19. ožujka.

Pristigli uzorci svrstani su u devet kategorija: istarska klobasica po starinski, istarska kosnica, istarska kobasica, kulenova seka, slavonska kobasica, salame/salamini, salame i kobasice od divljači, specifične kobasice, kobasice i salame s tartufima, “S klobasicom u EU” te međunarodna kategorija. Ocjenjuju se tri karakteristike: vanjski izgled, prerez i tekstura te miris i okus.

Predsjednik žirija je dr.sc. Mario Bratulić, ujedno i načelnik Općina Sveti Petar u Šumi, dok je i ove godine njegov zamjenik dr.sc. Dubravko Viduč.

“Pozitivno smo iznenađeni brojem pristiglih uzoraka. Morali smo uvesti i posebnu međunarodnu kategoriju s obzirom na broj pristiglih uzoraka iz Europe. Kvaliteta kobasica i salama je vrhunska. To potvrđuje da je naš projekt na dobrom putu te da su proizvođači iz cijele Hrvatsje prepoznali naš sajam, dobrobit promocije i vrijednost tradicionalnih proizvoda”, izjavio je Mario Bratulić.

Pobjednici po kategorijama bit će nagrađeni u petak 17. ožujka uoči otvaranja sajma S klobasicom u EU.

Pročitajte još...