ŠKROPETI: Održani 20. susreti prijateljstva Poludnevnih boravaka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jučer, 27. svibnja 2022. godine u Škropetima kraj Karojbe održani su 20. susreti prijateljstva Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Centra za inkluziju Pula. Po prvi puta su na susretu sudjelovali i gosti, korisnici Poludnevnih boravaka iz Daruvara i Rijeke. Ovi susreti održavaju se u sklopu programa Poludnevnog boravka Pazin koji Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre provodi u partnerstvu sa Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin.

Cilj ove manifestacije je međusobno druženje članova Poludnevnih boravaka, njihovo sportsko nadmetanje te poticanje zdravih stilova života. Bio je to susret korisnika i voditelja Poludnevnih boravaka iz cijele Istre i šire, njihovih roditelja i prijatelja koji su današnji dan proveli u zajedničkom druženju i sportskom natjecanju. Socijalna usluga Poludnevnog boravka u Pazinu je organizirana od ožujka 2015. godine, s ciljem prevencije institucionalizacije i poboljšanja kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji.

Program se provodi svakodnevno u trajanju od 6 sati, a uključuje aktivnosti koje se temelje na usvajanju i očuvanju znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život u zajednici (kuhanje, održavanje osobne higijene, higijene prostora, raspolaganje novcem, redoviti oblici tjelesnog vježbanja u cilju unapređenja zdravlja i drugo). Za korisnike se organiziraju aktivnosti radno-kreativnog, likovno-oblikovanog, te glazbeno-dramskog karaktera koje razvijaju stvaralački potencijal korisnika, potiču smisao za lijepo, razvoj fine i grube motorike, koordinaciju pokreta, koncentraciju, pamćenje, stvaranje pozitivnih osjećaja i pozitivne slike o sebi.

Projekt Poludnevnog boravka financiraju Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Istarska županija, Općine iz čijih područja dolaze korisnici boravka te Grad Pazin s godišnjim iznosom od 96.000,00 kuna. Trenutno je u boravak  uključeno 17 osoba od kojih iz Grada Pazina dolazi 10 osoba.

Susret su svojim prisustvom podržali: zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Područnog ureda iz Rijeke Tea Rubeša, predstavnici Općine Karojba, Grada Pazina, Centra za socijalnu skrb Pazin te mnogi prijatelji i poznanici korisnika Poludnevnih boravaka.

Pročitajte još...