ĆAKULA | Lea Hek: “Vježbanje bi svima trebalo biti sastavni dio dana, a ne luksuz za one koji pronalaze slobodnog vremena”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Lea Hek

Lea Hek je osnivačica i vlasnica Barefoot Stepa, teretane, odnosno fitness centra koji se sve više može nazvati svojevrsnim pokretom za očuvanje zdravlja Pazinjana. Sa zaraznim pozitivnim raspoloženjem, odgovorila nam je na postavljena pitanja i otkrila mnoge detalje vezane uz svoju teretanu, ali i neke druge projekte…

Idemo redom, otkada kreće priča „Barefoot Step”? Kako to da si se odlučila na takav potez i jesi li se nećkala?

Moja priča kreće prije 11 godina, tada sam otvorila privatnu praksu fizikalne terapije u Pazinu i krenula u poduzetničke vode. Nećkala sam se naravno, i dan danas se nećkam, ali valjda je normalno preispitivati svaku svoju odluku, a pogotovo ove malo veće. Odluka o privatnom sektoru bila je više-manje logičan odabir s obzirom na to da sam oduvijek imala dozu kreativnosti u sebi pa sam to odlučila iskoristiti.

Dakle, logičnim slijedom, nakon završenog formalnog obrazovanja, krenula sam ostvarivati naučeno u praksi. S vremenom i sa završenim dodatnim formalnim i neformalnim obrazovanjima zapravo sam sve sigurnija u ispravnost svojih odluka.

Gdje se točno nalazite i za što se sve Pazinjani i ostali mogu kod Vas (pri)javiti?

Nalazimo se na više lokacija: u Pazinu iza benzinske crpke Ina imamo fizikalnu terapiju gdje pružamo usluge kompletne fizikalne terapije, manualne masaže, maderoterapije i individualnih programa vježbi. U Hekima (nedaleko od Pazina) imamo dvije dvorane i vanjsko vježbalište gdje provodimo grupne treninge za rekreativce. 

Zašto „Barefoot Step” – postoji li neki razlog za baš to ime?

Da, postoji razlog za baš to ime. Priča bi mogla biti jako duga, i meni osobno ima veliki značaj, ali pokušat ću ukratko objasniti. Kada sam krenula samo sa fizikalnom terapijom i individualnim pristupom, prvo ime je zapravo STEP što u prijevodu znači korak jer je to najmanja jedinica odnosno akcija koju treba napraviti da bi se došlo do neke promjene.

Budući da svi koji dođu do nas trebaju neku promjenu (od uklanjanja bolova, saniranja ozljeda, poboljšanja kondicije, itd), najbitnije je napraviti upravo taj prvi korak u pravom smjeru, a onda polako zajedno koračamo prema željenim rezultatima. 

BAREFOOT STEP ima više smisla. S obzirom na to da dvorana za vježbanje nije postojala od samog početka, htjela sam se nadovezati na postojeće ime. U dvorani svi treniramo bosi što je velika prednost i privilegija za rekreativce, pa je samim time bosi korak pravo ime za našu dvoranu.

Preko ljeta smo vas pratili u mini projektu „Pazin da buden fit”. Hoćete li nastaviti s tim specifičnim treninzima, što ranojutarnjim, što ‘outdoor’ treninzima? Ima li zainteresiranih?

Pazin da buden fit je pilot projekt koji sam pokrenula ovo ljeto, i jako mi je drago da smo se dotakli te teme i da su građani popratili naš rad što sudjelovanjem, a što praćenjem preko društvenih mreža. 

Evo o čemu se radi: dakle, napravili smo pet tematskih treninga na različitim lokacijama u gradu. Treninge smo započinjali već u 6 sati ujutro, što je moram priznati, poseban osjećaj kada već u 7 sati ujutro znate da iza sebe imate odrađen trening, a ispred sebe ostatak dana za sve ostalo! Za kraj, počastili smo se letom ziplineom preko Pazinske jame.

Budući da se radi o pilot projektu, cilj je zapravo da nadolazeće proljeće napravimo nekoliko kampova, ne samo za Pazinjane, već i za rekreativce i trenere iz ostatka zemlje koji žele provesti jedan aktivan vikend u našem gradu. Nastojat ćemo uklopiti što više sadržaja tako da koncept bude i turistički atraktivan. 

Outdoor treninge radili smo od samoga počekta. Ta je vrsta treninga moj osobni favorit. Prije sedam godina čak smo i u zimskom periodu trenirali vani, a otkada imamo dvoranu onda smo vani samo ljeti. Zainteresiranih za vanjske treninge ima, pa se mi trudimo uvijek biti inovativni i nastojimo motivirati naše članove da budu aktivni i ljeti kada treniramo na otvorenom ali i u dvorani.

Često spominjete BS tim? Tko je sve ‘unutra’?

Dobar tim je ključ uspjeha, pa je logično da ih često spominjem. 🙂 

Trenutačno nas ima 10-ak, od fizioterapeuta, trenera, stručnih suradnika do osoba koje rade na održavanju prostora i okoliša. Naravno, moram tu spomenuti i svoju obitelj koja mi pomaže i podržava me od samoga početka. 

Vođena motom: ništa ne stoji na mjestu, pa tako ni posao; ili će od danas ići na bolje ili na gore. Ta je odluka na meni, stoga ja uvijek biram više i bolje. Ideja nam, srećom, ne nedostaje, pa se nadam da će se barem dio njih ostvariti. 

Vidimo da ste jako inovativni i kreativni, imate li u planu još nekakve novosti koje nam smijete otkriti?

Osim spomenutog projekta Pazin da buden fit koji svakako planiram nadograditi, ono što sam pokrenula prošle godine su i radionice za članove o pravilnim tehnikama vježbanja, a od ove godine krećemo i s radionicama za osobe s odeđenim tegobama (bolovi u vratu, bolovi u leđima i sl.). 

Uz to, upravo završavam i certifikaciju vezanu uz nutricionizam tako da ćemo i program transformacije Body transform lab za osobe koje žele izgubiti višak kilograma podići na višu razinu. U planu je i projekt senzornog parka za stopala kao jedan novitet na ovom području.

Kao što vidite, puno se radi, ideja ima, i svakako bih pozvala sve da zaprate naše stranice na društvenim mrežama (Instagram, Facebook), kao i moj osobni profil (Instagram, Facebook)  i tamo poprate sve prilike za aktivaciju i rad na svome zdravlju i generalnoj kvaliteti života.

Vježbanje bi svima trebalo biti sastavni dio dana, a ne luksuz za one koji pronalaze slobodnog vremena, još je u antici Sorkat izjavio da: ”Nitko ne zaslužuje biti neznalica što se tiče tjelesnog vježbanja, sramota je za čovjeka umrijeti, a ne saznati za što je sve njegovo tijelo sposobno’.

Pročitajte još...