ĆAKULA | Sanja Kantaruti: “Za Turističku zajednicu središnje Istre 2019. godina više nije rekordna, prošla 2022. je!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sanja Kantaruti direktorica je super uspješne Turističke zajednice središnje Istre, koja je i 2022. godinu završila sa sjajnim rezultatima. Tim povodima, napravili smo intervju kako bi saznali i neke novitete od uvijek dostupne direktorice.

Na početku, kakva je bila 2022. za Turističku zajednicu središnje Istre? Je li odrađeno sve prema planovima ili se nešto ipak nije uspjelo? Koliko je manifestacija odrađeno?

U 2022. godini odradili smo nekoliko velikih projekata, otvorili smo četiri nove pješačke i dvije nove biciklističke staze, osvojili pozamašan broj nagrada za promotivne filmove našega područja, otkrivali središnju Istru kroz interpretativne šetnje, pjevali na koncertima u kaštelima, gledali kino pod zvijezdama i automobilima, a čak smo i zaplesali! Rekla bih da je iza nas jedna uspješna godina puna kreativnog rada, vijesti o našim projektima izašle su i u inozemnim medijima na što smo zbilja ponosni. 

Odrađene su četiri gastronomske manifestacije – Dani mednih delicija središnje Istre, Šetimane fritaja središnje Istre, Jesen na pijatu u središnjoj Istri te Draga nam je zima dok kapuza ima! Od ostalih manifestacija održan je Međunarodni festival kobasica S klobasicom u EU, koji je zbog COVID-19 bio u nešto kasnijem terminu, Festival istarskog pršuta i Internacionalni sajam pršuta, Vinske priče Gračišća koje su bile zamjena za tradicionalnu smotru jer se ona zbog COVID-19 mjera nije mogla održati, nakon dvije su se godine vratile i Žive jaslice u Sveti Lovreč te naš veliki projekt Explore central Istria u sklopu kojega smo posjetitelje nastojali upoznati s područjem u kojem su smješteni kroz vođene šenje, biciklijade i interpretativne šetnje.

Kakve su brojke? Jesmo li na razini pred-pandemijskih godina?

Brojke su iznimno dobre i, iako mnogi 2019. godinu spominju kao rekordnu, za nas to ona više nije. Na području Turističke zajednice središnje Istre je u 2022. godini ostvareno je 47.660 dolazaka i 360.413 noćenja, što je za 15,7 % više dolazaka i 18,8 % više noćenja nego u 2021. godini, ali i 17 % više dolazaka i 20 % više noćenja nego u 2019. godini. Takve brojke ne bi bile moguće bez gostoljubivosti naših iznajmljivača te rada i truda svih dionika u turizmu s našega područja, kojima ovim putem zahvaljujemo. 

Za vas je 2022. bila i godina nagrada. Podsjetite nas, gdje ste sve osladili nagradama?

Da, 2022. godina je zbilja bila godina nagrada. Sve je započelo u siječnju kad smo javnosti predstavili promotivni film o gastronomiji središnje Istre naziva Authentic Istria – Good mood / Good food, koji je realiziran je u sklopu aktivnosti definiranih Sporazumom o udruživanju turističkih zajednica pod nazivom Autentična Istra, a potpisnice sporazuma su TZ središnje Istre kao koordinator aktivnosti, TZ grada Buzeta te TZ općina Barban, Kanfanar, Svetvničenat i Žminj te sufinanciran sredstvima HTZ-a iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Spomenuti je film osvojio nagradu za najbolji hrvatski film u kategoriji „turistička destinacija/regija” na Zagreb TourFilm Festivalu, drugo mjesto na International Tourism Film Festival Africa u Cape Townu, srebrnu medalju na New York Festivals TV & Film Award, pod pokroviteljstvom The Telly Awards, prvo mjesto na vodećem festivalu turističkog filma The Golden City Gate u Njemačkoj, prvo mjesto na festivalu The World Media Festivals, također u Njemačkoj te je sve zaokruženo dvjema zlatnim kozama u kateogriji vizualne komunikacije – jedna je iz 2022. za prethodno spomenuti film, a druga je iz 2021. godine (u kojoj dodjela zbog COVID-19 nije bila održana) za naš promotivni film Dare to explore. Veseli nas činjenica da stručnjaci prepoznaju naš rad!

Nakon lijepog, malo i na negativno. Koji je trenutno najveći problem, ili bi rekli PR-ovci izazov, u radu TZSI? Što si želite za 2023. godinu?

Svaki dan je izazov, ponekad je teško osmisliti program koji još nije viđen ili mi nemamo istu viziju kao izvoditelji programa, ali na kraju dana je najbitnije da pronađemo rješenje koje odgovara svima i da su posjetitelji zadovoljni. 

Digitalni nomadi – kakav je interes trenutno za središnju Istru od strane takvih radnika?

Digitalni su nomadi novi profil gostiju koje tek nastojimo upoznati sa središnjom Istrom, upravo smo zato proteklih godinu i pol radili istraživanja o njima, motivirali iznajmljivače da u svojim smještajnim objektima naprave radni kutak te ih i pozvali da budu naši gosti i istraže mogućnosti rada i provođenja slobodnog vremena na našemu području kako bi zaintrigirali zajednicu digitalnih nomada da nas i oni posjete.

Nažalost, teško je reći koliko digitalnih nomada točno dolazi u središnju Istru i koliko dugo se zadržavaju, rezultati naših Live&Work projekata će biti poznati tek kroz nekoliko godina. 

Što možemo očekivati od manifestacija za 2023. godinu – koje sigurno idu od ‘tradicionalnih’, a možda imate i koju novu za otkriti?

Nadamo se da su mjere za okupljanje iza nas i da će 2023. obilovati manifestacijama jer su ih se, prema upitima koje svakodnevno dobivamo, ljudi zaželjeli. Ove ćemo godine organizirati već tradicionalne gastronomske manifestacije u suradnji s lokalnim ugostiteljima i OPG-ovima, od kojih je prva na redu Dani mednih delicija središnje Istre, s početkom 10. veljače, a ususret Danima meda koji se vraćaju u Pazin 24. i 25. veljače. 

Što se tiče ostalih manifestacija, veseli nas povratak Smotre vina u Gračišće u travnju. Ožujak je rezerviran za kobasice jer će u Svetom Petru u Šumi biti Međunarodni festival kobasica – S klobasicom u EU, a pršut će ove godine ponovno biti predstavljen u Tinjanu kroz dva termina – na Festivalu istarskog pršuta (13. – 15.7.2023.) i Internacionalnom sajmu pršuta (13. – 15.10.2023.).

Ljetne će mjesece obilježiti naša manifestacija Explore central Istria, u sklopu koje ćemo organizirati šetnje našim gradićima, kino na otvorenom i koncerte u kaštelima. Šetnje našim stazama dobile su najveći odaziv i posjetitelji su nam dali pozitivne povratne informacije te tražili da to ponovimo pa ćemo uskoro početi planirati proljetnu seriju šetnji pješačkim stazama. 

Novih manifestacija za sada nemamo, ali trenutno traje naš Javni poziv za sufinanciranje manifestacija u 2023. godini i veselimo se prijavama te se nadamo nekim svježim idejama dionika s našega područja koje ćemo podržati.

Pročitajte još...