MARKO LAKOŠELJAC, načelnik Općine Karojba: “U ovako maloj sredini nema potrebe se igrati velikih političara!”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Marko Lakošeljac načelnik je Općine Karojba. Ovaj 28-godišnjak je potpuno netipičan primjer mladog političara. Doktor veterinarske medicine ima i svoj OPG, a kao 12-godišnjak počeo se  baviti lovom na tartufe.

Oni koji ga znaju godinama, a jedan takav je i autor ovih redaka, poznaju ga kao maksimalno kulturnog i fokusiranog čovjeka, stoga i ne čudi mirna tranzicija pri njegovom dolasku na mjesto načelnika. Persiranje ćemo ovog puta staviti sa strane, bilo bi potpuno neprirodno.

Na početku, Marko, odakle želja za političkim angažmanom? Jesi li duže razmišljao o tome, ili si odmah prihvatio kada si dobio ponudu?

Iskreno, nikada nisam razmišljao da ću se baviti politikom pa makar to bilo i ovako na startnoj razini, ali pošto se držim onog mota „fati, a ne ćakulati“ odlučio sam se okusiti i na tom polju. Ponudu nisam odmah prihvatio iz razloga jer sam želio da mi to sve nekako sjedne.

HDZ je u državi najveća stranka, međutim, ovdje ne kotira nešto posebno dobro. Koliko si ti dosad imao ‘pluseva’ ili ‘minuseva’ zbog toga što predstavljaš baš tu stranku? Otkada si u HDZ-u?

Mišljenja sam da bi se svi zajedno trebali prestat boriti s imenom stranke, jer nam to donosi nepotrebne podjele. Treba stvari sagledati sa puno širim spektrom i u pravom trenutku znati izabrati najbolje za svoju sredinu koju predstavljaš i koju želiš učiniti boljom. Za sada nisam član stranke, već njezin predstavnik i to funkcionira.

Općina Karojba je podosta specifična. Nemate klasičnu opoziciju, odluke se najčešće donose jednoglasno. Kako to komentiraš, je li ti zbog toga posao drastično lakši?

Zasigurno su konstruktivne kritike dobra stvar za napredak, ali mislim da u ovako maloj sredini nema potrebe igrat se velikih političara već svi zajedno surađivati kako bi razvijali kraj u kojem se osjećamo doma.

Iza tebe je tek godina dana mandata, što ste uspjeli napraviti u tom roku? Što su trenutno ‘gorući problemi’ Karobljana?

U tom periodu smo evo uspjeli poraditi na sigurnosti u  prometu postavljanjem uzdignutog pješačkog prijelaza kod osnovne škole i vrtića; a radi se projekt i za ostale opasne lokacije. Preko HBOR-a smo dobili sredstva za dio projektne dokumentacije dogradnje i energetske obnove Osnovne Škole u Karojbi. Od ministarstva regionalnog razvoja dobivena su sredstva za postavljanje zvona na crkvu u Škropetima. Sa frezanim asfaltom uredili smo nekoliko poljoprivrednih puteva.

Radi se na projektima kanalizacije, koji bi ako sve bude po planu trebali započeti koncem godine u naselju Karojba, mjestu Močibobi postavljanjem prvih cijevi za kanalizacijski odvod, zamjenom cijevi za pitku vodu i u konačnici mijenjanjem asfaltnog sloja. Pripremaju se sredstva i za otvaranje jaslica. Gorućih problema mislim da nema, već ima dosta stvari koje treba isprojektirati, naći sredstva i odraditi.

Što su ti želje do kraja mandata? Koje projekte bi volio odraditi do kraja 2022. godine, a koje do kraja mandata?

Zasigurno završiti barem 80% projekta kanalizacijske odvodnje i obnoviti školu.

Imaš li političkog uzora?

Iskreno, nemam.

Za kraj, zbog čega po tebi medijska scena na Pazinštini nije baš razvijena. Kampanja dolazi na ‘tržište’ koje su mnogi u proteklim godinama napustili. Kakvo je tvoje mišljenje, zbog čega je to tako?

Iskreno se medijskom scenom nisam puno bavio ranije, ali mislim da je problem što se prije to radilo zbog puno izdašnijih sredstava koje su mediji uprihodili. Zapravo malo je onih koji to rade jer uživaju u tome. Radi ono što voliš i nećeš raditi niti jednog dana!

Pročitajte još...