Marek Causidis i Alessandra Boifava pobjednici 11. izdanja Istre 100 by UTMB

Facebook
Twitter
LinkedIn

Umaško 11. izdanje Istria 100 by UTMB bio je fantastičan trail trkački događaj na istarskom poluotoku, gdje je trail trkače dočekalo sjajno proljetno vrijeme i odlično trail iskustvo.

Manifestacija je započela u četvrtak u Sportskoj dvorani “Marije i Line” u Umagu podjelom startnih paketa i predstavljanjem Elitnih trkača, koji su pred prepunim gledalištem iznijeli svoje planove za utrku.

Prva utrka u dužini od 168 km startala je u petak iz Labina. Trkači su trčali stazom koja ih je vodila do Plomina i Moščeničke Drage, preko vrhova Učke i Ćićarije, kroz mala sela poput Brgudca i Trstenika, te kroz srednjovjekovne gradove, doline maslina i voćnjaka, sve do Umaga. U subotu su startale i utrke na 110 km i 69 km iz Buzeta, na 42 km iz Motovuna i u nedjelju na 21 km iz Grožnjana.

Alessandra Boifava (ITA – UTMB Index 720), pobjednica utrke na 168 km Istria 100 by UTMB usporedila je s finalom UTMB Svjetske serije: „Ova utrka je puno teža od UTMB-a. Na UTMB-u dio utrke možete hodati, međutim ovdje, ako želite postići rezultat, ovdje morate trčati cijelu utrku do kraja. Ovo je vrlo brza utrka!”

Istria 100 by UTMB iz godine u godinu privlači sve veći broj sportaša iz cijeloga svijeta sa željom da ostvare što bolji rezultat i osiguraju ulazak na finale UTMB® World Series koje se svake godine održava na granici Francuske, Švicarske i Italije.

MUDRA UTRKA

Ovogodišnji konkurenti za medalje bili su svi iskusni, marljivi i disciplinirani trail trkači stoga ne čudi da se bilo teško probiti u vodstvo na utrci od 168 km.

Marek CAUSIDIS (CZE – UTMB Index 848) odnio je ovogodišnju pobjedu na utrci od 168 km, s kumlativnim usponom od 6590m, unatoč tome što nije vodio cijelu utrku. Iz Labina je prednjačio Grk Fotis Zisimopoulos (UTMB Index 874), koji je – s najvišim UTMB indeksom u utrci – bio potencijalni pobjednik utrke. Nakon 99 km utrke Grk je odustao u Buzetu, a Causidis preuzeo vodstvo na Butonigi na 116 km i mudrom strategijom za utrku, stigao do Umaga gdje je kroz cilj prošao za nevjerojatnih 18 sati, i 59 minuta i 23 sekunde.

Ovom pobjedom na Istria 100 by UTMB Causidis je zajedno s drugoplasiranim Janom PROCHÁZKOM (CZE – UTMB Index 712) i trećeplasiranim Juusom SIMPANENOM (FIN – UTMB Index 827) osigurao izravan ulazak u UTMB® World Finale serije.

ŽENSKA BITKA ZA POBJEDU

Prava, žestoka konkurencija odvijala se u ženskoj kategoriji gdje smo svjedočili velikom porastu sudionica od 30% u odnosu na prethodnu godinu.

Pobjednica Alessandra BOIFAVA (ITA – UTMB Index 720) završila je utrku s vremenom 20 sati, 51 minutu i 24 sekunde. Zajedno s drugoplasiranom Ida-Sophie HEGEMANN (GER – UTMB Index 733) i trećeplasiranom Claire BANNWARTH (FRA – UTMB Index 708) osigurale su izravan ulazak u finale UTMB® Svjetske serije.

Do Butonige, na 116-om kilometru utrke, u vodstvu je bila Esther Fellhofer (AUT – UTMB Index 716). Ovo joj je bio drugi pokušaj na 168 km i drugi put je stigla do Butonige gdje je morala odustati zbog iscrpljenosti. Njenu odluku o odustajanju iskoristila je Ida-Sophie Hegemann I preuzela vodstvo u utrci.

Ida-Sophie je odlučila da joj je ova godina prilika za dokazivanje iako je šest tjedana prije utrke slomila rebra zbog čega nije mogla dovoljno trenirati. Nevoljama tu nije bio kraj. Tijekom utrke u Istri, dok je pokušavala jesti, pala je i slomila prst na lijevoj ruci.

Ida-Sophie je znala da bol neće prestati ukoliko odustane, stoga je odlučila doći do cilja utrke. Dvadesetak kilometara prije Umaga morala je napraviti kratku pauzu, što je bilo dovoljno da je Alessandra, koja ju je pratila cijelu utrku, pretekne i završi prva.

ŠPANJOLCI SU KRENULI U OSVAJANJE, ALI NIJEMAC JE ODNIO PRVO MJESTO

U utrci od 110 km i s kumulativnim usponom od 3860m, u muškoj kategoriji pobijedio je Janosch KOWALCZYK (GER – UTMB Index 875) s vremenom 9 sati, 52 minute i 43 sekunde. Drugo i treće mjesto osvojila su dva Španjolca, drugi Pablo VILLA (ESP – UTMB Index 878), a treći Pau CAPELL (ESP – UTMB Index 890).

Pau, trećeplasirani na 110K utrci na Istria 100 by UTMB i prvak 2019. UTMB World Series rekao je: „Stvarno sam uživao u Istri; bila je to utrka na kojoj sam želio već neko vrijeme sudjelovati. Utrka je jako dobro organizirana, sve je prilagođeno sportašima što nam pomaže da se fokusiramo na utrku i ostvarimo što bolji rezultat.

Za mene je trčanje utrke na 110 km na Istria 100 by UTMB bio veliki i zahtjevan izazov. Prije dva tjedna trčao sam utrku od 103 km u Italiji, Chianti by UTMB. Nakon što sam tijekom utrke imao problema s tenisicama, zadnjih 30 kilometara bilo je posebno zahtjevno, no ostatak utrke prošao je vrlo dobro. Sada je vrijeme za oporavak i pripremu za sljedeću utrku, Lavaredo by UTMB, koju ću trčati u lipnju.”

U ženskoj utrci prva je kroz cilj stigla Monika STEJSKALOVÁ (CZE – UTMB Index 647) s vremenom 11 sati, 59 minuta i 43 sekunde. Slijedila je druga Ines MARQUES (POR – UTMB indeks 726) i treća Biborka Krisztina FAZAKAS (ROM – UTMB indeks 658).

KRATKO, ALI BRZO I ŽESTOKO

Pobjednici utrke na 69 km bili su Simon GOSSELIN (AUT – UTMB Index 878) u muškoj kategoriji i Martina KLANČNIK POTRČ (SLO – UTMB Index 723) u ženskoj kategoriji.

U maratonskoj utrci na 42 km u muškoj kategoriji pobijedio je Simon SCHÄPPI (SUI – UTMB Index 824), a u ženskoj Andrea KOLBEINSDÓTTIR (ISL – UTMB Index 766).

Najkraću i najbržu utrku od 21 km osvojili su Matteo ROSSI (ITA – UTMB Index 816) u muškoj kategoriji i Kinga KWIATKOWSKA (POL – UTMB Index 674) u ženskoj kategoriji.

HRVATSKA USPJEŠNA PRIČA

Prošle godine, nakon veličanstvenog uspjeha Pavla Kruljca koji se u utrci na 168 km plasirao na 3. mjesto, očekivanja za ovu godinu bila su velika.

U prvih 20 trkača na 168 km zapažen uspjeh u muškoj kategoriji ostvario je Antun Posavec (UTMB Index 661) zauzevši 10. mjesto s vremenom 21 sat, 49 minus i 41 sekundu, Eldin HODŽIĆ (UTMB Index 723) zasjeo je na 12. Mjestu s vremenom 22 sata i 50 minuta, a Ivana PRISLIN zauzela je 9. mjesto u ženskoj kategoriji završivši utrku za 31 sat 59 minuta i 14 sekundi.

U utrci na 110 km bila su i dva Hrvata koji su se plasirali među 20 najboljih – Ivan Diklić i Marko Lopuh. U utrci na 69 km najbolje plasirani Hrvat bio je Bojan GRBIĆ (UTMB Index 754).

Najistaknutiji plasman za Hrvate na 11. izdanju utrke Istria 100 by UTMB osvojio je Marko HORVAT (UTMB Index 634) zauzevši 4. mjesto u utrci na 21 km.

“Ovog vikenda 2300 trkača iz 69 zemalja uživalo je u Istri natječući se na našim trail stazama. Dojmovi koje su podijelili s nama  su iznimno pozitivni. Natjecatelji su izuzetno zadovoljni svakim aspektom utrke – prije, za vrijeme i nakon utrke. Kažu da je sve oko utrke pažljivo pripremljeno kako bi im pomoglo u ostvarenju zadanih ciljeva.

Kako bi trkači osjetili toplu istarsku dobrodošlicu, blisko smo surađivali s lokalnom zajednicom i volonterima. Posebno nam je drago što mnogi sudionici već planiraju svoj povratak u Istru iduće godine, stoga s velikim uzbuđenjem možemo najaviti da je 12. izdanje utrke na rasporedu od 10. do 13. travnja 2025.“, rekla je Ivana Malović Gregurić, direktorica utrke. Istre 100 by UTMB.

Grad Umag, Turistička zajednica grada Umaga, Hrvatska Turistička Zajednica i Plava Laguna, gradovi I općine u kojima startaju utrke: Labin, Buzet, Motovun i Grožnjan, te općine kojima utrka prolazi, kao i globalni sponzori UTMB® World Series Hoka, Dacia, Naak, Suunto, Buff, Camelbak, Compressport, Vibram i Nirvana te drugi partneri i sponzori, prepoznali su transformativni potencijal Istria 100 by UTMB® utrke za razvoj sporta, turizma i pratećih usluga u Istri i Hrvatskoj. Uspjeh ovogodišnjeg događaja obećava kontinuitet veće i rastuće utrke u godinama koje dolaze.

Istria 100 by UTMB® dio je UTMB® Svjetske serije koja se sastoji od 42 međunarodne trail utrke diljem svijeta. Istria 100 by UTMB nudi pet utrka na udaljenostima od 168 km, 110 km, 69 km, 42 km i 21 km, a svaka utrka pruža doživljaj divlje istarske prirode i bogate povijesti.

Ovisno o odabranoj utrci, trkači su startali iz Labina (168 km), Buzeta (110 i 69 km), Motovuna (42 km) i Grožnjana (21 km). Od starta do cilja prolazili su kroz stare srednjovjekovne gradove, duboke šume i blatne doline, da bi zatim prošli kroz cilj u Umagu.

Pročitajte još...