Boćarski klub Lindar – treniraju posvećeni svom mjestu pritom stvarajući nove boćarske generacije i nade

Facebook
Twitter
LinkedIn

U središtu Istre na brežuljku iznad Pazina nalazi se Lindar, mjesto poznato po svom povijesnom značaju obilato svjetovnom i sakralnom arhitekturom te kulturnim spomenicima.

Također, u povijesti se često spominjalo u pozitivnom kontekstu po uređenim plodonosnim oranicama, ukusnoj zlatnoj kapljici te magičnih posljedica i mitova nakon njenog konzumiranja.

Prvi se put mjesto spominje u 12. stoljeću, dok kasnije stoljeću zauzima veliki značaj u Uskočkim ratovima. Povjesničari onog doba pišu o strateškoj utvrdi koja bdije nad Pazinom.

Lindar koji zadnje desetljeće broji 300-tinjak mještana također je od 80-tih godina prošlog stoljeća do današnjeg dana kolijevka tradicionalnog istarskog sporta koji se prije smatrao kao razonoda te se igrao u svakom dvosrištu, po raznim podlogama s boćama raznog materijala.

Riječ je, naravno, o boćanju. O popularnosti tog sporta  u prošlom stoljeću svjedoči i činjenica da se u starom dijelu Lindara nalazi boćalište na vrhu zgrade.

Na tako mali broj stanovništva, iz Lindara su prošlog stoljeća proizašla mnoga zvučna imena tog sporta koji su se svojim rezultatima probijali na županijske, državne te čak svjetske scene.

Lindarski boćari su 80–tih godina, primijećeni od strane većih klubova te pod njihovim pokroviteljstvom osvajali odličja svih sjaja u svim disciplinama.

Krajem  20. stoljeća te početkom ovog Lindar je iznjedrio čak šest igrača koji su predstavljali istarske klubove na državnoj i europskoj razini, bili standardna postava reprezentacije te paralelno osvajali odličja uz rekordne rezultate na domaćoj sceni.

Neki od tih igrača skupa s ostalim mještanima igračima čine ekipu BK Lindar. Nakon uspjeha na IBOL-U te brojnim postignućima na prvenstvima od 2014. godine kreće i uspon iz županijskih liga. U to vrijeme registrirano je 15 igrača. Valja napomenuti da su i pripadnice ljepšeg spola dale svoj doprinos u lindarsku vetrinu odličja.

Od 2018. godine plasmanom u 3. Hrvatsku boćarsku ligu Lindar se ravnopravno bori s klubovima Istre i Primorja koji imaju veće financijske mogućnosti i sredstva za dovoditi nove, mlađe igrače kako bi popunjavali discipline.

Zbog tih okolnosti klubovi se lakše prilagođavaju na varijacije u pravilima igre koja se mijenjaju na godišnjoj bazi. Zanimljiva je činjenica da je BK Lindar jedan od najmlađih klubova u Hrvatskoj s možda najdugotrajnijom standardnom postavom čiji su igrači isključivo iz Lindara.

Lijepo je napomenuti i kako trenutno Lindarci mlađeg uzrasta popunjavaju i redove pazinskih klubova pomoću dvojne iskaznice.

Kako se vremena mijenjaju, tako je sve teže očuvati stare navike, vrijednosti te tradiciju koja poprima sasvim drugi izazovniji oblik koji prerasta u puko natjecanje ovisno o pravilnicima i zakonima, dok „zajedništvo i gušti“ ponekad padaju u drugi plan.

Pozitivna je stvar kako će se BK Lindar te slični klubovi nakon zasićenja aktualnim sustavom vratiti izvornom smislu boćanja, a to je igra, druženje, prijateljstvo i razbibriga.

BK Lindar se trenutno natječe u 2. HBL Istra – Primorje, a u kadru seniorske momčadi kluba su:

Josip Jedrejčić, Nikola Jedrejčić, Marko Jedrejčić, Mikael Jedrejčić, Martin Štihović, Livio Štihović, Ivan Štihović, Mateo Stihović, Sebastijan Gržić, Franjo Gržić, Vito Štefanuti, Andrija Zidarić, Darko Zidarić i Matija Zidarić.

Pročitajte još...