VELIKA NAGRADA PAZINA | Tradicionalni boćarski turnir povodom RIM-a se jako promijenio, ali završnica je i dalje u Pazinu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sutra i prekosutra, 5. i 6. kolovoza igra se veliki međunarodni boćarski turnir „Velika nagrada Pazina“. Lista prijava i ove je godine impresivna.

Čak 88 parova, odnosno 176 boćarica i boćara iz Slovenije, Italije, Crne Gore i Hrvatske prijavljeno je za 14. Veliku nagradu Pazina, najveći međunarodni boćarski turnir u parovima u Hrvatskoj i zemljama okruženja iz službenog kalendara FIB-e, koji se igra ovoga vikenda, u subotu i nedjelju, 5. i 6. kolovoza 2023.

Među prijavljenima 11 je aktualnih ili bivših seniorskih svjetskih i europskih prvakinja i prvaka koji u svojim kolekcijama ukupno imaju 23 naslova svjetskog i 11 europskog prvaka. Uz njih još je niz mlađeseniorskih i juniorskih osvajača svjetskih medalja.

Na turniru će nastupiti i aktualni svjetski prvaci u parovima, Marin Ćubela (Biston, Baška Voda) i Karlo Šaban (Sv. Jakov, Jadranovo), ali ne zajedno u paru. Ćubela će već tradicionalno u Pazinu igrati sa Crnogorcem Zlatkom Marovićem, dok će Šabanov suigrač biti Filip Matijašić (Istra Poreč) s kojim je osvojio turnir prije dvije godine.

Najtrofejniji par turnira biti će nekadašnji svjetski i europski prvaci i branitelji naslova pobjednika, Slovenci Davor Janžič i Dejan Tonejc, a zajedno će ponovno nastupi i prošlogodišnji finalisti Igor Vretenar (Špadići, Poreč) i Franko Ladavac (Sošići).

Od ostalih parova svakako valja istaći hrvatske reprezentativce Marina Milićevića (Biston) i Lea Brnića (La Perosina, Italija), Gorana i Maria Percan, Matea Načinovića (Istra Poreč) i Zorana Cuculića (Vargon, Rijeka), nekadašnje pobjednike turnira, prošlogodišnje polufinaliste i nekadašnje suigrače iz Pazina, Marina Križmanića (Istra Poreč) i Slovenca Davida Šircelja, Tomislava Kolobarića (Zrinjevac, Zagreb), brojne istarske boćare i iz superligaških klubova kao što su Davor Jelovica (Pula) koji će igrati sa Slovencem Martinom Zdaucom

Od Slovenaca stižu između ostalih još i Damjan Sofronievski i Tadej Premru, dvostruki pobjednici turnira Gregor Sever i Gregor Oprešnik, te u različitim parovima Anže Petrič i Gregor Moličnik.

U gotovo u cijelosti muškoj konkurenciji nastupiti će i jedan potpuno ženski par kojeg čine najbolja hrvatska i slovenska boćarice svih vremena, Nives Jelovica (Pula) i Tadeja Petrič.

Ove godine turnir će, što se mjesta igranja tiče, biti specifičan i organizatori su se našli pred velikim izazovom. Naime, zbog najave izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta za boćanje na otvorenom ovoga vikenda, subotnji dio turnira se neće, kao što je uobičajeno, igrati u Pazinu i na još desetak boćališta okolice, već u boćarskim dvoranama i na natkrivenim boćalištima diljem Istre, čak i u Primorsko-goranskoj županiji.

Stoga će se danas od 9:30 do 21:30 sati zaključno sa osminom finala turnir igrati u Novoj Vasi kraj Poreča, Pazinu, Labinu, Rovinju, Sv. Mariji na Krasu kraj Umaga, Kozarima kraj Buzeta, te u Marinićima i Kastvu. U Novoj Vasi će se turnir igrati do 14 sati nakon čega te skupine sele u Pazin, dok će se osmina finala iz skupina koje igrati u Marinićima igrati u Kastvu.

Završnica će se u nedjelju igrati samo u pazinskom BC Aleksandar Anzur. Četvrtfinale se igra od 10.30 sati, polufinala od 14.30, a finale od 17 sati. U svakoj od osam dvorana ili boćališta u kojima će se igrati u subotu dobiti će se jedan par koji će se plasirati u nedjeljno četvrtfinale.

Prema ždrijebu vrlo zanimljivo bi trebalo biti u Rovinju gdje za četvrtfinale konkuriraju pobjednici od prije dvije godine Šaban i Matijašić, te prošlogodišnji polufinalisti Križmanić i Šircelj, te u Marinićima gdje za četvrtfinale konkuriraju Načinović i Cuculić, te Milićević i Brnić.

Pročitajte još...