Prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva “Agroterra” bio je pun pogodak!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Proteklog vikenda u Pazinu se održao prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. Zbog izvanrednih okolnosti ove godine tradicionalna manifestacija – 16. “Dani meda“ održana je u sklopu 1. međunarodnog poljoprivrednog sajma „AgroTerra Istra 2022“. U holu Školsko-gradske sportske dvorane te na vanjskom izložbenom prostoru predstavilo se stotinjak izlagača – od poljoprivredne mehanizacije do meda i domaćih proizvoda OPG-ova.

Na otvorenju koje se održalo u petak, 22. travnja uz uvažene goste prisutnima se obratio začetnik ideje i direktor sajma Marko Londero “Želim se zahvaliti na podršci Gradu Pazinu i gradonačelnici  Suzani Jašić te dragim gostima županu Primorsko-Goranske županije Zlatku Komadini, zatim županu Istarske županije Borisu Miletiću kao i posebnom savjetniku ministrice poljoprivrede Mariju Bratuliću. Hvala Obrtničkoj komori Istarske županije koja je od početka stala uz nas te podržala svoje članove koji su iskazali interes sudjelovanja na sajmu. Posebno hvala svim izlagačima koji su prepoznali važnost sajma te prihvatili poziv – tu smo zbog vas! A tu su i kolege iz medija kojima posebno želim zahvaliti za iskazanu podršku u prvoj godini sajma.“

Kratko se prisutnima obratila i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić te posebno naglasila podršku usmjerenu na idejnog kreatora tvrtku Mars eventi te Udrugu pčelara Lipa koji su srcem krenuli i realizirali ovaj sajam. „Srce i iskustvo prakse kroz koju aktivno učimo pomoći će da svake godine manifestacija bude bolja,“ te dodala kako smo upravo u vrijeme pandemije, rata u Ukrajini te sada postpandemijsko vrijeme sve više svjesni da moramo voditi brigu o razvoju poljoprivrede te o važnosti uključivanja mladih u razvoj poljoprivrede. Najavila je podršku Grada Pazina privatnim i javnim inicijativama u poljoprivredi.  Dobre želje sajmu i izlagačima uputio je iz susjedne Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina koji je spomenu prijateljstvo i dugogodišnju suradnju s Istarskom županijom. Pohvalio je Istarsku županiju kao prvu u mnogim segmentima tako i u povezivanju poljoprivrede i turizma.

Boris Miletić čestitao je direktoru sajma Marku Londeru i nazočnima koji su podržali sajam: “Razvoj poljoprivrede u Istri ide u tri segmenta; prvo je zaštita autohtonih proizvoda, drugo je kako spojiti tržište i poljoprivredu te treći segment je važnost izvrsnosti jer vrhunskom kvalitetom možemo jedino biti prepoznatljivi na tržištu i u svijetu. Tu ide zasluga našim proizvođačima koji se u sva tri segmenta itekako snalaze i dalje razvijaju.“

Poseban savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić iskazao je podršku sajmu od samih početaka ideje. “Ovaj sajam je prvi nakon dvije duge krizne godine i nadamo se svi da će se sada pokrenuti jedan val pozitivnih događanja i manifestacija. Bratulić je, uz pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezia Pinzana i predsjednika Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Deana Matića, uz gradonačelnicu Grada Pazina Suzanu Jašić koji su sudjelovali na okruglom stolu na temu “Strategija razvoja poljoprivrede do 2030., Program ruralnog razvoja RH”.

Važnu podršku sajmu iskazala je Obrtnička komora Istarske županije, na čelu s Robertom Momićem. Obrtnička komora je svojim članovima omogućila sufinanciranje izlagačkog mjesta u visini od 50% vrijednosti zakupa. „Smatramo da istarska poljoprivreda može osigurati domaće i turističke potrebe naše Istre i predstavlja vrlo značajnu granu Istarske županije. No, moramo svi zajedno raditi na stvaranju buduće strategije razvoja poljoprivrede. Poljoprivreda, uz turizam, mogla bi biti jedna od glavnih grana koje su nositelji razvoja Istarske županije“, stav je Obrtničke komore Istarske županije.

U večernjim satima održana je svečana promocija 9. generacije pčelarske škole u organizaciji udruge pčelara LIPA. Uz koordinaciju Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, održana je i dodjela nagrada za najbolje literarne i likovne radove djece osnovnih škola Istarske županije na temu „Pčela danas i sutra“.

Uz obraćanje profesora Nikole Kezića, nakon svečane pčelarske prisege dodijeljene su i diplome polaznicima i polaznicama pčelarske škole:

Danijela Bel, Ivan Banić, Luka Macinić, Ivan Božac, Dražen Stanišić, Diego Marožin, Danilo Makovac, Zlatko Muzica, Natalija Račan, Sead Inajetović, Denis Matković, Kristijan Vošćon, Ivan Filiplić, Jelena Novosel, Petra Delić, Nikola Šimičević, Tristan Smoljan, Roberto Starčić, Danijel Aćimović, Kristijan Putina, Ileana Jurcan, Patricija Otočan Brumnić, Anika Makovac Djanješić, Tino Verbanac, Marko Mišćenić, Marta Sivec, Romano Kurelić i Aleksandra Rotar. Čestitke svima i puno uspjeha u budućem radu.

Dodijeljene su diplome nagrađenim učenicama i mentoricama za najbolje literarne i likovne radove djece:

Za likovno stvaralaštvo je u kategoriji razredna nastava – učenika od 1. do 4. razreda:

3. nagradu osvojila Marta Benčić, učenica 3. razreda Osnovne škole Finida, Poreč s mentoricom Sandrom Labinac Bilić;

2. nagradu osvojila je učenica Ariana Lakota, koja pohađa 3. razred Osnovne škole Marije i Line iz Umaga, s mentoricom Marinom Batalija;

dok je 1. nagradu osvojila je učenica Lena-Marie Josić, iz 4. razreda osnovne škole “Ivan Batelić” iz Raše, s mentoricom Nastasjom Džekić pod naslovom rada “Potraga za kraljicom”.

U kategoriji predmetna nastava – (učenika 5. do 8. razreda) najboljim radovima ocijenjeni su:

3. nagradu osvojila je učenica 6. b razreda, Maša Jakominić iz Osnovne škole Poreč, pod mentorstvom Marije Cvitković Nadenić;

2. nagradu osvojila je učenica 5.d razreda iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin – Nora Plejić pod mentorstvom Gordane Štucelj;

a 1. nagradu osvojila je učenica 6.b razreda Lea Jugovac, iz Osnovne škole Poreč, pod mentorstvom Marije Cvitković Nadenić.

U kategoriji pohvaljenih radova istaknut je rad učenice 6.b razreda Nike Čakuran, iz Osnovne škole Poreč.

Najboljim literarnim radom u kategoriji razredna nastava za učenike od 1. do 4. razreda ocijenjen je rad učenice 4.razreda Paole Valenta, iz Osnovne škole Vladimira Nazora Potpićan, PŠ Pićan pod mentorstvom Jasmine Vretenar Zulijani.

Nagrađeni rad učenice Paole Valenta

U kategoriji predmetne nastave učenika od 5. do 8. razreda ocijenjen je rad učenice 7. razreda Petre Grah, iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin pod mentorstvom Martine Šajine Ivetić.

Nagrađeni rad učenice Petre Grah

Povjerenstvo je pohvalilo radove Nine Baf, učenice 3.razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Potpićan PŠ Pićan uz mentoricu Durđicu Matuhina, te rad učenika Mihovila Kaića, iz 6.razreda Osnovne škole Centar uz mentoricu Borku Sladonja.

Program je nastavljen u subotu uz pokazno-edukacijsko ocjenjivanje meda za pčelare i građane/ke, dok je u nedjelju održana dječja predstava u organizaciji LAG-a središnje Istre “Domaće od malih nogu”.  Hvala organizatoru, izlagačima i izlagačicama, posjetiteljima i posjetiteljicama te svima koji su na bilo koji način pomogli u održavanju prvog međunarodnog sajma poljoprivrede i pčelarstva u Pazinu. Vidimo se dogodine!

Pročitajte još...