Marin Lerotić: Hrvatska je rekorder u EU po pitanju ugovora na određeno vrijeme do tri mjeseca!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je u Saboru zastupnik IDS-a Marin Lerotić sudjelovao u raspravi o Zakonu o radu navodeći kako ovaj Zakon ima izniman utjecaj na društvo jer uređuje radni odnos te kako je od velike važnosti da se aktivno uključe svi sudionici u proces izrade Zakona.

“U e-Savjetovanje je pristiglo više od 770 komentara na Prijedlog zakona, a većina komentara nije uvažena, niti od Pravobranitelja, HGK, Sindikata, zbog čega se ostavlja dojam da je rađen uglavnom zbog usklađivanja s direktivom EU, a ne s ciljem uređenja radnog odnosa”, govori Lerotić.

Primijetio je kako je bilo i dosta komentara na Izmjenu koja predviđa da poslodavac s više od 75 radnika mora imati 2 povjerenika za zaštitu dostojanstva, a koji ne moraju biti zaposlenici tvrtke. Prema zastupniku, povjerenici bi trebali biti zaposlenici tvrtke kako ne bi došlo do situacija da se zapošljavaju osobe sklone ili ovisne o poslodavcu, kao na primjer da netko imenuje člana obitelji koji nije zaposlen.

Po njemu, nije dovoljno napravljeno za suzbijanje ugovora na određeno vrijeme, što je i dalje veliki problem, jer ne štiti dovoljno radnika. Tri godine maksimalno je vrijeme trajanja ugovora na određeno vrijeme, a ako ugovor istekne, poslodavac može radnika zaposliti opet nakon 6 mjeseci, umjesto dosadašnjih 3 mjeseca. Navodeći kako broj uzastopnih ugovora nije bio ograničen do sada, radnici su znali imati i do 36 ugovora u 3 godine te je istaknuo kako je Hrvatska rekorder u EU po pitanju ugovora na određeno vrijeme do 3 mjeseca.

Zastupnik smatra kako rad na daljinu također nije jasno definiran jer se navodi u Prijedlogu da ukoliko radnik radi na daljinu nema pravo na sredstva za rad, odnosno ima pravo na sredstva za rad samo ako je dogovoren rad od kuće. Isplata plaća bi mogla više ići na korist radnicima, odnosno, da ide barem 8. dana u idućem mjesecu umjesto do 15. dana u mjesecu pozivajući se na primjer Nizozemske gdje se čak isplaćuje plaća prije kraja tekućeg mjeseca za tekući mjesec.

Kao još jednu spornu stavku zastupnik vidi i Izmjenu da radnik sa 65 godina i 15 godina radnog staža mora u mirovinu, bez otpremnine, osim ako se ne dogovore drugačije poslodavac i radnik, jer smatra da se time dovodi u nepovoljan položaj one koji žele raditi,  kao npr. profesori na fakultetu, koji žele raditi, ali im fakultet ne dopušta.

“Kada ovako bitan Zakon dođe na raspravu u Sabor očekivali bi da se kvalitetnije definiraju zakonske odredbe koje su sporne i koje je vrijeme nagrizlo, a činjenica je da ovim Prijedlogom zakona to nije učinjeno”, zaključuje Lerotić.

Pročitajte još...